El debat pel consum de carn incendia les xarxes

La resposta de l’exministre Juan Ignacio Zoido ha generat polèmica en posicionar-se amb l’etiqueta #JoMengeCarn

Tuit de l'ex-ministre Zoido
Tuit de l'exministre Zoido
10 de juliol 2021 - 20:17

Des que Alberto Garzón va llançar la campanya per a reduir el consum de carn, les xarxes han mantingut viu un debat que provoca reaccions molt acalorades.

Un dels tuits que més polèmica ha generat ha sigut el de l’exministre de l’Interior Juan Ignacio Zoido, que donava suport a l’etiqueta #JoMengeCarne #YoComoCarne mostrant el que ell qualificava com una “dieta sana mediterrània”.

Ràpidament el seu tuit s’ha fet viral i ha provocat reaccions des dels dos cantons: molts altres polítics compartien també les seues fotos de menjars amb carn, mentre d’altres feien burla de la dieta de l’exministre i els seguidors de l’etiqueta #JoMengeCarn #YoComoCarne.

També molts usuaris han aconseguit fer-se virals arran de la sobrereacció de molta gent, que ha entès “reduir el consum de carn” per “prohibir el consum de carn”.

Veus expertes, com la dietista Lucía Martínez, no s’han abstingut de donar la seua opinió i comparar l’afirmació amb conductes masclistes o homòfobes.

Al debat també han entrat figures publiques com Dani Rovira, que ha explicat com es va fer vegà. El seu nom s’ha convertit durant hores en trending tòpic, ja que molts l’han criticat per haver anunciat productes que incloïen carn.

No obstant això, tal com han apuntat molts altres usuaris, aquell anunci el va fer abans de ser vegà, quan, tal com ell mateix afirma en el fil de Twitter, ell es burlava dels vegetarians.

També Enric Morera ha entrat al debat recordant la recomanació de l’ONU de reduir el consum de carn.

Independentment de les postures de cadascú, el que és innegable és que organitzacions com l'OMS, l’ONU o la Unió Europea adverteixen dels efectes negatius que té per a la salut i el medi ambient el consum excessiu de carn i recomana que es reduïsca.

La Unió Europea té l’estratègia “De la granja a la taula”, que promou dietes amb més vegetals i menys carn, així com buscar sistemes més sostenibles, més preocupats pel benestar animal i que impliquen menor petjada ecològica. Algunes de les propostes per a incentivar la reducció del consum de carn consisteixen a baixar els impostos dels vegetals i apujar la carn o incloure menús vegetarians per part dels organismes públics.

A Barcelona, per exemple, l’Ajuntament treballa en el projecte pilot “Menjadors escolars més sans i sostenibles”, que proposa menús escolars amb menys carn roja i/o processada i més proteïna vegetal. Així mateix, a Portugal ja hi ha alternatives de menús vegetals per llei als organismes públics i a la Gran Bretanya la producció de foie-gras està prohibida des de 2006.

Des del Partit Animalista Pacma, demanen al govern centrar-se en la protecció dels animals, més enllà de l’acció individual, amb accions estructurals i posar en el centre del debat el patiment de tots els animals. El Partit Animalista considera necessari avançar cap a la prohibició de campanyes de promoció del consum, així com apujar impostos dels productes carnis i promoure campanyes informatives sobre els efectes negatius de consumir-ne versus els beneficis d’una dieta basada en vegetals.

També et pot interessar

stats