Polseguera pel consum de carn

El ministre de Consum convida a menjar menys carn per a reduir-ne els efectes nocius en el medi ambient i la salut. La proposta encén el sector ramader

Els ramaders que crien els animals per a la comercialització de la carn han rebutjat, de ple, la sugèrencia del ministre de Consum
Els ramaders que crien els animals per a la comercialització de la carn han rebutjat, de ple, el suggeriment del ministre de Consum / Provacuno (Europa Press)

Canviar la dieta per una altra amb menys carn per a evitar els danys que genera en la salut de les persones i del planeta la producció d’aquest aliment. És la petició que ha fet el ministre de Consum, Alberto Garzón, i que ha alçat una polseguera entre defensors i detractors d’aquesta proposta. La recomanació del ministre ha despertat els aplaudiments d’organitzacions ecologistes i “l’estupor” dels ramaders que crien, de manera intensiva, la carn per al consum humà.  

Alberto Garzón encenia la polèmica a Twitter, on instava la ciutadania a reduir el consum de carn perquè, des del seu punt de vista, la producció genera el 14,5% de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. A més, afegia que les flatulències de les vaques i la femta dels porcs i els seus pinsos generen més contaminació que els vehicles. Un tercer argument que oferia el titular de Consum era el consum de carn. Segons defensava en Twitter, per a produir un quilo de carn de vaca es requereixen 15.000 litres d'aigua.

Aquests arguments ambientals no convencen sis patronals del sector ramader i carni, que en una carta oberta, tomba amb xifres alguns dels arguments exposats pel ministre de Consum per a avançar cap a una reducció del consum de carn. Respecte a l'aigua necessària per a produir un quilo de carn, els empresaris del sector ramader detallen que el 90% és "aigua verda", procedent de la pluja i només un 10% és "aigua blava" i "aigua grisa", una quantitat inferior a la de molts cultius vegetals, d'acord amb les seues xifres.

Quant als gasos d'efecte d'hivernacle, els ramaders necessiten que, a Espanya, "segons les dades oficials de l'Inventari Nacional de Gasos d'Efecte d'hivernacle –depenent del Ministeri per a la Transició Ecològica–, la producció ramadera de carn representa únicament el 7,8% del total de les emissions.

A més, les patronals del sector carni esgrimeixen raons econòmiques per a rebutjar la proposta de Garzón de rebaixar la quantitat de carn de la dieta. Afirmen que, segons la FAO, el sector "genera a Espanya més de 2,5 milions d'ocupacions i quasi 9.000 milions d'euros d'exportacions a la balança comercial". Per això, en la carta oberta al titular de Consum, defensen la contribució del sector "a la creació d'ocupació" i el seu impuls a "forts compromisos mediambientals amb resultats comprovables”.

Alberto Garzón denunciava que en els últims anys "s'ha disparat la producció de carn" i instava a evitar que aquesta situació es torne crònica. "A Espanya –segons assegura– es produeixen cada any 7,6 milions de tones de carn, que ixen del sacrifici de 70 milions d'animals, porcs, vaques, ovelles, cabres, cavalls, ocells...", advertia.

Espanya dobla la quantitat setmanal recomanada

A més, el responsable de Consum apuntava que l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició recomana consumir entre 200 i 500 grams setmanals, però en canvi, Espanya supera àmpliament aquesta quantitat, en menjar-ne més d'un quilo de mitjana.

En aquest sentit, Greenpeace ha celebrat la proposta de Garzón i instava el govern espanyol a adoptar ja mesures encaminades a aconseguir aquest objectiu. "És la primera vegada que un ministeri es posiciona tan clarament a favor de la reducció del consum de carn", assenyalava el responsable d'agricultura de Greenpeace Espanya, Luis Ferreirim.

Per a aquesta entitat ecologista és "inadmissible i paradoxal" que d'una banda es demane a la gent reduir el seu consum de carn i per una altra es concedisquen noves llicències per a macrogranges.

També et pot interessar

stats