L’ONU adverteix: cal canviar la dieta per a frenar el canvi climàtic

Defén que consumir més fruites i vegetals i menys carn milloraria l’ús de la terra i l’aigua.

L’ONU adverteix: cal canviar la dieta per a frenar el canvi climàtic

Preservar el sòl del planeta és clau per a frenar el canvi climàtic. És la principal conclusió que s’extrau de l’informe publicat pel Panell Intergovernamental d’Experts en Canvi Climàtic de les Nacions Unides. També s’hi indica que cal canviar els hàbits alimentaris i promoure nous usos agrícoles i ramaders. Són algunes de les claus per a afrontar aquest repte. L’ONU assegura que per a mantindre el calfament global a ratlla, molt per sota dels dos graus, cal controlar l’ús del sòl, fugir del malbaratament dels aliments i consumir menys carn. 

Segons sosté l’informe, que ha sigut presentat aquest dijous a Ginebra, aquest canvi en la manera d’alimentar-nos reduiria les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle que produeix el bestiar i milloraria l’ús de la terra i l’aigua. En concret, es podrien alliberar diversos milions de quilòmetres quadrats de terra per a 2050 i reduir entre 0,7 i 8 gigatones a l’any de diòxid de carboni equivalent. 

L’informe també adverteix sobre l’increment de les interrupcions en les cadenes alimentàries mundials a mesura que els fenòmens meteorològics extrems esdevenen més freqüents i assenyala que els agricultors i agricultores locals, les comunitats i els grups indígenes haurien d’involucrar-se en una gestió més sostenible de la terra.

"Espanya és un país vulnerable"

La ministra per a la Transició Ecològica en funcions, Teresa Ribera, ha explicat que "una vegada més, la comunitat científica internacional llança un clar missatge d’urgència: cal garantir, a curt termini, un ús sostenible de la terra". La ministra ha destacat que Espanya no deu ser aliena a aquest procés, atés que es tracta d’un "país vulnerable al canvi climàtic i als seus fenòmens associats".

També et pot interessar

stats