Monedero: “El gir a la dreta actual és una reacció a l’èxit del 15M i és circumstancial”

El confundador de Podem opina que el govern del Botànic és la mostra que es pot governar Espanya i la Comunitat Valenciana de forma diferent

Juan Carlos Monedero entrevistat en A la Ventura
Juan Carlos Monedero entrevistat en 'A la Ventura' / À Punt NTC

Aquest dissabte 15 de maig farà 10 anys que milers de persones prengueren les places i els carrers de tot Espanya per a posar de manifest el descontentment profund amb la política de part de la ciutadania.

Un moviment ciutadà que va ser la llavor de Podem, un partit polític nou que va plantar cara al bipartidisme i ha arribat a conformar el primer govern de coalició de la democràcia.

En À Punt hem volgut fent balanç d’aquests últims 10 anys amb Juan Carlos Monedero, el confundador del partit, juntament amb Pablo Iglesias i Íñigo Errejón, que considera que encara queda molt del 15M a Espanya.

El politòleg defén que el 15M va generar un canvi d’època i que moltes coses hagueren sigut impossibles sense ell, ja que es va obrir una reflexió i es va generar una conversa que va ser l'avantsala de canvis profunds que s’han vist materialitzats ara gràcies amb el govern de coalició, com ara el ingrés mínim vital, la pujada del salari mínim o la frenada del preu dels lloguers. Igual que el maig del 68 va tardar 15 anys a activar-se, es mostra convençut que, a poc a poc, tot el que es va debatre a les places fa una dècada anirà transformant-se en polítiques concretes. 

El 15M ha calat en la societat

Preguntat per la possibilitat que s’experimente un gir a la dreta, Monedero considera que no, i que el que s’està vivint ara mateix és la reacció als èxits del 15M dels quals Podem n’és un. Amb la monarquia posada en qüestió, el bipartidisme dinamitat, el centralisme tensionat per federalisme creixent i propostes independentistes, i la pèrdua de força del catolicisme, les elits s’espanten i es col·loquen en posicions cada vegada més extremistes. 

En aquest sentit posa d’exemple les eleccions a l’Assemblea de Madrid. En la seua opinió, arran del 15M s’ha trencat la prohibició que no podia governar cap partit més a l’esquerra que el PSOE i això ha generat una reacció en les elits que s'ha manifestat en una reacció virulenta que ha tingut com a epicentre Madrid. Reacció de la qual responsabilitza Isabel Díaz Ayuso per “haver generat un ecosistema molt poc tolerant”, i als mitjans de comunicació que s’han posicionat clarament a favor de la candidata del PP i, afirma, han atacat la figura de Pablo Iglesias a vegades fins i tot amb mentires. 

Malgrat això, per a ell aquesta reacció de resistència al canvi és circumstancial perquè “el pòsit profund del 15M ha calat en la societat i la gent jove, encara que hagen passat 10 anys, té demandes que coincideixen plenament amb les del 15M”.

A més, opina que el que ha ocorregut a la comunitat de Madrid no és extrapolable a la Comunitat Valenciana ni a la resta d’autonomies perquè Madrid “és un ecosistema molt peculiar en el qual la vida política està podrida i travessada d’un odi, virulència i agressivitat que no es troben fora”. 

Podem s’ha de dedicar al moviment

Respecte al futur de Podem ara que Pablo Iglesias ha abandonat tots els càrrecs polítics i ha deixat Yolanda Díaz subtituint-lo en el govern, com a vicepresidenta tercera, i Ione Belarra en el partit, ja que s’acaba de postular per a substituir-lo com a secretaria general, Monedero defén el model del PNB o del Partit Socialdemòcrata Alemany, en els quals és el partit el que marca la línia política.

"Podem ha dedicat tots aquests anys a la part que té de partit", explica, però ara "s’ha de dedicar un poc també a la de moviment i fer un debat ideològic fort en el qual aclarisca: quins són els seus socis i aliats, quin és el seu projecte per a Espanya i per a les relacions amb Europa, la seua assumpció ecològica i la seua opinió del feminisme, entre altres". 

Considera que tant Díaz com Belarra són dones dialogants amb molta capacitat d’escoltar, que tenen una bona relació, i que Díaz comprén que és el partit el que la col·loca en les llistes i en el ministeri, però que les grans decisions les pren el partit i la seua militància.

Per útim, preguntat per les recents disputes internes a la Comunitat Valenciana i si veu Pilar Lima com la futura candidata a la Generalitat per la formació morada, no ha volgut pronunciar-se clarament. Tot i això, ha posat en valor la gran tasca tant de Rubén Martínez Dalmau com de Pilar Lima i ha afirmat que el partit els ho reconeix. A més, ha reconegut que la formació ha tingut moltes discrepàncies internes perquè és un partit jove, però que anat llimant asprors i que ara el temps de les discusions externes ha passat.

També et pot interessar

stats