Ayuso arrasa a Madrid i pot governar amb l'abstenció de Vox

Ciutadans desapareix de l'Assemblea i Més Madrid supera en vots el PSOE

Isabel Díaz Ayuso en les celebracions del Partit Popolar a la seu del carrer Gènova a Madrid
Isabel Díaz Ayuso en les celebracions del Partit Popolar a la seu del carrer Gènova a Madrid / Reuters
04 de maig 2021 - 23:41

Isabel Díaz Ayuso ha arrasat en les eleccions a la Comunitat de Madrid amb una clara victòria que l'ha situada a un pas de la majoria absoluta. La candidata del PP i actual presidenta autonòmica ha doblat el resultat aconseguit fa dos anys i ha obtingut 65 escons. Ayuso podrà governar amb el suport de Vox o amb la seua abstenció. La formació liderada per Rocío Monasterio ha augmentat en un diputat i n'ha aconseguit 13. La suma dels partits de dreta és de 78 diputats mentre que el bloc d'esquerra suma 55 representants.

Més Madrid, la formació que lidera Mónica García, és l'altre partit que més puja en relació amb el 2019. Amb 24 diputats ha superat en vots el PSOE i ha aconseguit els mateixos escons.

També millora el seu resultat Unides Podem però l'efecte de la candidatura de Pablo Iglesias ha sigut inferior a l'esperat, i ha obtingut sols 3 escons més que l'any 2019 i s'ha situat en 10 diputats a l'Assemblea de Madrid.

L'altra cara de la moneda d'aquesta jornada electoral és Ciutadans, que passa de ser la tercera força a l'Assemblea de Madrid a desaparéixer. El PSOE, que en 2019 va guanyar les eleccions en vots, ha perdut 13 diputats i n'obté 24.

Ayuso: “Hui comença un nou capítol en la història d’Espanya”

Isabel Díaz Ayuso ha eixit al balcó de Génova amb poc menys del 60% del vot escrutat. Acompanyada de Pablo Casado, president del PP nacional, ha eixit en un ambient d’eufòria, amb militants que han estat durant hores al carrer. El primer a parlar ha sigut Pablo Casado: “El PP ha guanyat les eleccions”, ha començat. “Ha guanyat la llibertat”, ha remarcat en la seua intervenció. “Ha perdut la política de confrontació i ha guanyat la concòrdia”, ha afegit. El president del PP ha tornat a interpretar el resultat en clau espanyola i creu que és l’inici d’una victòria estatal. En diferents moments del discurs de Casado, els militants corejaven el nom d’Ayuso.

Vox facilitarà la investidura d’Ayuso

Minuts després que els líders del PP hagen eixit al balcó de Génova, la líder de Vox a Madrid, Rocío Monasterio, ha felicitat Díaz Ayuso i ha anunciat que facilitaran la seua investidura a presidir l’Assemblea. “No hi ha cap dubte en això”, ha dit. Així, Monasterio ha assegurat que ara haurà de ser la líder del PP madrileny qui trie entre governar amb Vox o una abstenció del PSOE.

Monasterio s’ha mostrat satisfeta pels resultats de Vox i ha assegurat que la formació ha complit amb el seu objectiu, “traure l’esquerra del govern de Madrid”.

Gabilondo: "El PSOE no ha sigut capaç d’obrir espais per a un debat assossegat”

El candidat socialista, Ángel Gabilondo, ha parlat amb vora el 90% escrutat. Gabilondo ha admés que no ha “sigut capaç d’obrir espais per a un debat assossegat” però ha mostrat la voluntat de seguir treballant per Madrid. El polític socialista ha felicitat el PP per la seua victòria i ha admés que els resultats no són bons i que no els esperaven. En la seua intervenció ha fet una defensa de la sanitat i de l'educació públiques, i de la lluita per millorar les condicions de treball i contra les cues de la fam i la desigualtat. "Li desitge al govern encert per a la recuperació econòmica i social. Però li dic que nosaltres representem un model distint i el defensarem des d'on estem amb tota la força democràtica", ha dit Gabilondo. 

Més Madrid: “Assumim el compromís i la responsabilitat de ser la força política que lidere l’alternativa i el canvi a la Comunitat de Madrid”

“Assumim el compromís i la responsabilitat de ser la força política que lidere l’alternativa i el canvi a la Comunitat de Madrid”, ha deixat clar la candidata de Més Madrid, Mónica García, en la seua intervenció. I ha afegit que es posa a treballar per a les eleccions d’ací a dos anys. García ha remarcat els resultats del seu partit en una campanya plena de soroll i fang: “Aquesta nit es demostra que hi ha un espai polític feminista, verd, que no sols se consolida sinó que té un ampli marge de creixement”, ha emfatitzat. La candidata de Més Madrid també ha dit que les dades del bloc progressista són roïnes. 

Eleccions per a dos anys

Les eleccions d’aquest dimarts es traduiran en un govern que durarà dos anys. L’estatut d’autonomia de Madrid arreplega en l’article 21 que el president de la Comunitat de Madrid “podrà acordar la dissolució de l'Assemblea amb anticipació al terme natural de la legislatura” però deixa clar que “la nova cambra que resulte de la convocatòria electoral tindrà un mandat limitat pel terme natural de la legislatura originària”.

També et pot interessar

stats