Què sabem de la variant lambda, també coneguda com a peruana?

La nova mutació del virus, catalogada "d'interés" per l'OMS, comptabilitza 115 casos a Espanya i de moment no ha arribat a la Comunitat Valenciana

Les claus de la variant lambda
Les claus de la variant lambda / Marta Pascual

Una nova variant del SARS-CoV-2 podria estar seguint els passos de la delta. Es tracta de la variant lambda, una mutació que es va detectar al Perú a finals de 2020 i que té més presència en tot Sud-amèrica.

L'Organització Mundial de la Salut ja l'ha catalogada d'interés, juntament amb les variants eta, iota i kappa. La seua evolució continuarà en observació, però de moment no es preveu que l'estat canvie a variant de preocupació, com si ho són l'alfa, beta, gamma i delta, aquesta última predominant a la Comunitat Valenciana.

Encara que falta informació per a conéixer amb més profunditat la variant lambda, els primers estudis apunten que pot ser més infecciosa i resistent a les vacunes que el coronavirus original.

Què és la variant lambda?

Lambda és la variant C.37 del SARS-CoV-2, conegut comunament com a Covid-19. Aquesta variant es va detectar al Perú al desembre de 2020 i s'ha estés durant els mesos de maig i juny per uns 30 països, amb una incidència més alta a l'Amèrica del Sud, especialment a l'Argentina, Xile, Mèxic i l'Equador. Així mateix, ha arribat a zones d'arreu del món com als Estats Units, Alemanya, el Regne Unit, Austràlia o Espanya.

Com està afectant la variant lambda a la Comunitat Valenciana?

A la Comunitat Valenciana no s'ha detectat de moment cap cas de la variant lambda. No obstant això, aquesta ja s'ha identificat a Espanya, on segons les dades del Gisaid, la plataforma de seguiment més important de les diverses mutacions, ja s'han comptabilitzat 115 casos d'aquesta variant.

L'informe de l'actualització de la situació epidemiològica de les variants del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries apunta que "la variant lambda s'ha detectat de manera puntual, per davall de l'1%" en les seqüenciacions, però sí que s'ha observat una especial penetració a Cantàbria. En aquesta comunitat autònoma s'han notificat diversos brots en els quals està implicada aquesta variant, un d'ells amb més de 90 casos, encara que no tots han sigut seqüenciats. Al País Basc també se n'han notificat dos casos. El Gisaid ja classifica Espanya com el seté país del món amb més casos seqüenciats de la variant lambda. 

Com de contagiosa és la variant lambda?

Un article publicat en BioRxiv per científics de la Universitat de Tòquio argumenta que la variant lambda té una transmissibilitat més elevada a causa de les noves mutacions. En l'estudi revelen que les mutacions T76I i L452Q fan que la variant Lambda siga més infecciosa, i que la mutació RSYLTPGD246-253N és la responsable de l'evasió dels anticossos induïts per les vacunes. Aquest treball d'investigació, tanmateix, està pendent de ser revisat.

Funcionen les vacunes administrades per a la variant lambda?

Les noves proteïnes que conté la variant lambda (L452Q i F490S) poden provocar susceptibilitat a la reinfecció o una reducció de la protecció proporcionada per les vacunes actuals.

Mentre que el cap de la investigació de la Universitat de Tòquio, Kei Sato, ha titlat la nova variant d'"amenaça potencial per a la societat humana" en declaracions a Reuters, fonts de l'OMS insisteixen que la informació que de moment se'n té no és suficient per a extraure'n conclusions.

Per la seua part, la responsable d'immunitzacions de l'OMS, Kate O'Brien, ha assegurat que les vacunes que estan autoritzades continuen mostrant eficàcia per a totes les variants que s'estan seguint, en particular a l'hora d'evitar quadres greus i hospitalitzacions.

Com que les investigacions es troben en les primeres etapes, no s'han reunit dades que indiquen si afecta en major mesura certs grups de la població o si els símptomes que provoca són diferents d'altres variants.

El que sí que tenen en comú totes les variants són les mesures de protecció amb les quals es pot evitar contagiar-se: l'ús de mascareta, evitar grans aglomeracions, romandre en espais amb bona ventilació i sobretot, haver completat la vacunació.

També et pot interessar

stats