Què sabem de la variant delta, la predominant a la Comunitat Valenciana?

Aquesta nova variant es transmet amb molta més facilitat i presenta símptomes diferents dels relacionats amb la Covid-19 fins ara

Variant Delta, el que cal saber
Variant Delta, el que cal saber / À Punt NTC

La variant delta ja és la primera causa dels ingressos per coronavirus als hospitals de la Comunitat Valenciana i s'ha convertit en la dominant en totes les comarques. Alguns hospitals ja comencen a notar la saturació de les unitats de crítics i la situació pot tornar-se preocupant si les xifres actuals de contagis no descendeixen, tenint en compte que aquesta variant és molt més contagiosa que el SARS-CoV-2 original. Però, com és aquesta variant i com pot afectar l'evolució de la pandèmia?

Què és la variant delta?

Delta és la variant B.1.617.2, del SARS-CoV-2, conegut comunament com a Covid-19. Aquesta variant es va detectar a l'Índia a finals de 2020 i ja s'ha estés per més de cent nacions arreu del món, especialment a Europa, en països com Gran Bretanya, Portugal i Espanya; i a Àsia, en països com Singapur, l'Índia, Israel i Indonèsia, així com a Austràlia i als Estats Units.

Com està afectant la variant delta la Comunitat Valenciana?

La variant delta predomina de manera absoluta a la Comunitat Valenciana en la quarta onada del coronavirus. Representa el 96,4% de les mostres seqüenciades als hospitals valencians, percentatge que situa ara mateix al territori al capdavant de tot l'Estat pel que fa a l'afectació d'aquesta mutació del virus SARS-CoV-2 entre la població. 

Com de contagiosa és la variant delta?

Els científics calculen que és un 60% més contagiosa que les altres variants. Equiparen el seu nivell de contagiositat al de la varicel·la i s'ha estés fins a tal punt que ha desplaçat a un segon pla les altres variants conegudes, inclosa la variant alfa, que va arribar a estar darrere de quasi el 95% dels contagis valencians a mitjan abril i que ara ha baixat el percentatge de contagi a un 3,2% en les últimes setmanes davant la delta.

Funcionen les vacunes administrades per a la variant delta?

Encara que nombrosos estudis han demostrat que les quatre vacunes autoritzades per l'Agència Europea de Medicaments (EMA) -AstraZeneca, Moderna, Pfizer i Janssen- són eficaces enfront de la variant delta i serveixen per a protegir-se dels casos més severs i les hospitalitzacions greus, la variant complica la seua eficàcia i resta punts d'efectivitat.

No obstant això, el passat abril es va detectar una nova mutació de la variant, la “delta plus”, la qual podria tindre un impacte major en la capacitat dels anticossos per a acabar amb el virus, segons explica la cap científica de l'OMS, Soymya Swaminathan. Per això, hi ha preocupació entorn que aquesta soca puga ser més mortal si mostra més resistència a fàrmacs i vacunes.

A qui afecta la variant delta?

Les persones que no han completat la pauta de vacunació són les més susceptibles de contagiar-se de la variant delta, per tant, impacta en major mesura els joves. És més, a causa de la seua major transmissió, la variant delta pot provocar la reinfecció de persones que ja compten amb la pauta de vacunació completada. Segons l’últim informe de la subdirecció general d'Epidemiologia de la Conselleria de Sanitat, però, només el 7% de les persones contagiades de coronavirus en el mes anterior (2.556 casos) tenia la pauta completa de la vacunació, mentre que el 10% (3.715 positius) havia rebut només el primer preparat.

Quins són els símptomes de la nova variant?

En comparació als símptomes habituals de la Covid-19, que es caracteritzen per la febra i les dificultats respiratòries, els relacionats amb la variant delta es manifesten com un refredat fort, amb mal de cap, congestió nasal, mal de gola i febra, la qual cosa pot portar al pacient a una certa confusió. La variant delta provoca més mucositat i mal de gola, però menys tos i pèrdua d'olfacte.

En qualsevol cas, i a pesar d'haver rebut la pauta completa de vacunació, és necessari complir estrictament amb les mesures de precaució i continuar portant mascareta, llavar-se les mans freqüentment i respectar els protocols sanitaris quant als contactes estrets amb persones contagiades amb Covid-19.

També et pot interessar

stats