L'evolució dels símptomes de la Covid

L’edat dels contagiats i la variant delta modifiquen la simptomatologia del virus Sars-CoV2

Quins són els nous símptomes que ens ajuden a detectar la Covid?
Quins són els nous símptomes que ens ajuden a detectar la Covid?

La Comunitat Valenciana i el conjunt d’Espanya viu un moment de repunt de la pandèmia de coronavirus. Un moment, en qualsevol cas, ben diferent en alguns aspectes de les onades precedents. La diferència més notable fa referència a l’edat dels contagiats, més joves, i a la adaptació dels virus, com és el Sars-CoV2. Al principi de la pandèmia la mucositat era un dels símptomes que ajudava a diferenciar la grip del coronavirus. Aquesta diferenciació, ara, ha canviat. Fins i tot es van publicar guies per ajudar a distingir els símptomes del coronavirus dels de, per exemple, les al·lèrgies. Aquesta informació ha quedat desfasada en poc més d'un any.

“El virus està guanyant en transmissibilitat però la clínica està canviant i ara els símptomes es comencen a confondre amb els d’altres coronavirus catarrals”, explica José Antonio López Guerrero, professor titular de Microbiologia de la Universitat Autònoma de Madrid i autor del llibre Coronavirus. Anatomia d’una pandèmia.

El símptoma més habitual actualment és la falta de símptomes, deixa clar l’epidemiòleg i investigador del Fisabio, Salvador Peiró.  El perfil d’edat, i en alguns casos que els contagiats tinguen ja les dos dosi o una dosi, marquen la gravetat de la Covid-19. “La vacuna és molt eficaç per a reduir la Covid greu”, remarca Peiró.

Els dos experts mencionen els símptomes més nous:

  • Congestió nasal / secrecions nasals
  • Menys febra alta (a partir de 38,5 graus) i en pics

Entre els més habitual, igualment, es troben:

  • Mal de gola
  • Mal de cap i cansament

I entre els més indicatius de la malaltia:

  • Pèrdua de l’olfacte i del gust

Els dos experts coincideixen en apuntar que la variant delta és més transmissible (i per tant fa més fàcil els contagis) però té menys càrrega viral. La variant delta, precisament, està guanyant terreny a tot Espanya i també a la Comunitat Valenciana. El president de la Generalitat, Ximo Puig, va alertar la setmana passada que la presència de la variant delta al nostre territori està entorn del 50% de prevalença.

També et pot interessar

stats