Nou perfil de pacient Covid a les UCI: homes, d’entre trenta i quaranta anys i amb obesitat

Consultem amb els experts sobre la situació actual de la pandèmia a la Comunitat Valenciana. La variant delta serà majoritària en només un mes

Com evolucionarà els pròxims mesos la pandèmia

L’augment exponencial de contagis al nostre territori ha desterrat la tensa calma pandèmica que la Comunitat Valenciana va viure en maig i principis de juny. Actualment, els positius se situen en nivells semblants als de febrer, quan la Comunitat Valenciana intentava traure el cap de la tercera onada de la pandèmia, la més mortífera i també la més quantiosa en termes de contagis i d’ocupació hospitalària. 

Ara bé, tot i presentar algunes xifres semblants la situació d’aquest estiu, difereix prou en alguns aspectes respecte a la del dur hivern que hem deixat enrere. Repassem algunes de les situacions que caracteritzen la situació actual i intentem esbrinar quina serà l’evolució de la situació sanitària. 

Quants contagis diaris pot arribar a diagnosticar un centre de salut?

Als ambulatoris de l’àrea sanitària de La Fe, un dels més nombrosos quant a la població que atén, es diagnostiquen vora un centenar de casos diaris. 

Quines franges d’edat concentren els casos? 

El 65% dels positius són menors de trenta anys, inclosos menors, mentre que un terç dels afectats són pacients d’entre 30 i 65 anys, segons detalla Vicent Girbés, coordinador d’infermeria del Centre de Salut Miguel Servet, del barri de Benicalap de València. També hi ha un xicotet percentatge de diagnosticats de coronavirus major de 65 anys. 

Quin és el perfil de les persones que acaben hospitalitzades?

El d’home, d’entre trenta i quaranta anys, amb obesitat. També hi ha algun cas puntual, de pacients d’entre seixanta i setanta anys, que arriba a l’hospital sense haver rebut les dues dosis de la vacuna i, per tant, sense adquirir la immunització, com reconeix el doctor Álvaro Castellanos, cap del Servei de Medicina Intensiva de La Fe de València i president de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (Semicyuc).

Viuen la mateixa pressió pels contagis els centres de salut que els hospitals? 

El coordinador d’infermeria del Centre de Salut Miguel Servet de València afirma que els centres de salut es troben aquests dies en “xifres alarmants”, forçades per la detecció de contagis, mentre que el seu company de l’Hospital La Fe, el cap del Servei de Medicina Intensiva, assenyala que la situació al centre hospitalari “és preocupant, però no alarmant” perquè encara no hi ha un volum important de persones ingressades per Covid-19. 

Quina és la situació que s’albira a curt termini? 

L’augment exponencial dels contagis, el patró de contagis -primer un contagi aïllat, que en uns dies es trasllada a l’entorn familiar, però que no es detecta fins uns dies després- i les noves variants més contagioses, com la delta, que en alguns casos afecta pacients sense les segones dosis, fan pensar que la situació sanitària es pot complicar encara més en les pròximes setmanes, com admeten els dos experts consultats per À Punt.

També et pot interessar

stats