Covid, grip o refredat?

Molts dels símptomes de les dos afeccions són comuns encara que altres són més específics.

Grafisme d'À Punt NTC.
Grafisme d'À Punt NTC.

Mal de gola, cefalea o diarrea són símptomes habituals de la grip i també de la Covid-19. Es pot distingir una de l’altra pels senyals que ens envia el cos? La primera resposta dels experts és que és difícil. La segona és que en tot cas cal consultar un professional.

“Serà difícil distingir i davant el dubte, el més adequat és fer un PCR”, resumeix Vicent Gasull, president de Semergen (Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària). En una línia semblant es pronuncia Enrique Mascarós, membre del grup de treball de malalties respiratòries de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària. “Seria beneficiós disposar en atenció primària d’algun test ràpid que ens ajudara a distingir”, remarca el facultatiu. En qualsevol cas, algunes claus poden aportar pistes:

  • Els experts consultats coincideixen a esmentar que la mucositat i els esternuts solen correspondre a refredats comuns
  • Pel contrari, la pèrdua d’olfacte i de gust és habitualment un símptoma específic entre els pacients de coronavirus
  • Una de les diferències que marca Gasull és la rapidesa amb què apareixen els símptomes. “La grip habitualment dona un quadre molt agut, molt ràpid, de febra, dolor general o fred”, detalla.
  • Mascarós apunta que si el pacient té dificultats respiratòries hi ha un alt percentatge de possibilitats que es tracte de Covid-19.

La campanya de vacunació contra la grip comença el 5 d’octubre. El Ministeri de Sanitat i l’Organització Mundial de Salut (OMS) recomanen vacunar-se per a millorar la preparació i la lluita contra la Covid-19 en la segona onada d'aquesta pandèmia. Les autoritats sanitàries remarquen que aconseguir una taxa de vacunació del 75 per cent entre la població de risc i entre els sanitaris ajudaria clarament a lluitar contra el coronavirus.

La campanya de vacunació s’ha avançat enguany. L'OMS pretén amb aquesta decisió evitar augmentar la pressió sanitària perquè alguns casos greus poden requerir atenció hospitalària. A més, com que la grip té uns símptomes semblants als de la Covid-19, es podrien confondre i crear una alarma innecessària.

I és que l’arribada del fred pot tensar encara més la situació que viu l’atenció primària. La grip o els refredats arribaran com cada any als facultatius, però enguany el context és ben diferent. I és que qualsevol sospita de Covid-19 s’haurà d’aïllar.

També et pot interessar

stats