Les vacunes fan caure en picat les morts per Covid-19 a la Comunitat Valenciana

L'augment de contagis de la quarta onada valenciana no s'ha traduït en xifres de defuncions com les prèvies a l'inici de la campanya de vacunació massiva

Les vacunes funcionen. La majoria de les persones que han rebut la pauta completa d'immunització a la Comunitat Valenciana no es contagien de coronavirus o són asimptomàtiques. Segons l'últim informe de la Subdirecció General d'Epidemiologia de la Conselleria de Sanitat, publicat el 20 de juny, només el 7% de les persones contagiades de coronavirus el mes anterior (2.556 casos) tenia la pauta completa de la vacunació, mentre que el 10% (3.715 positius) havia rebut només el primer preparat.

Pel que fa a la mortalitat, ha baixat vora un 96% des que les persones usuàries de residències majors van rebre les dues dosis i es va començar a administrar vacunes als majors de 90 i grans dependents el 15 de febrer. La setmana anterior a aquesta fita de la campanya de vacunació es van notificar 535 defuncions i la darrera setmana de juliol, quan el 60% de la població valenciana té la pauta completa, se n'han reportat 22. Aquesta tendència es fa palesa en les residències de majors, on fa dèsset setmanes que no es registra cap mort, segons l’Associació Empresarial de Residències i Serveis a Persones Dependents de la Comunitat Valenciana (Aerte).

L'estratègia de vacunació valenciana ha prioritzat les franges d'edat més avançada i els grups de risc, en la línia de l'establert pel Ministeri de Sanitat. Així, l'1 d'abril tres de cada quatre valencians i valencianes majors de 80 anys havien rebut la primera dosi de la vacuna i tenien un cert grau d'immunitat contra la Covid-19. L'efecte de les vacunes sobre la mortalitat, però, ja s'observava al llarg de març, quan se'n van notificar 459 morts per coronavirus. Aquesta xifra va suposar una reducció del 75% respecte dels 1.894 decessos registrats en febrer, conseqüència directa de la tercera onada de contagis al País Valencià.

L'inici de la vacunació massiva la quarta setmana d'abril va donar pas a una minva més acusada del nombre de defuncions, que no ha augmentat fins a l'arribada de la quarta onada valenciana aquest juliol. Cal matisar que les darreres morts registrades, com va emfasitzar el president de la Generalitat, Ximo Puig, són persones que van decidir no vacunar-se.

En aquest mapa es pot consultar l'evolució de la mitjana mòbil a set dies de contagis i morts a la Comunitat Valenciana des de desembre de 2020 al 31 de juliol de 2021.

També et pot interessar

stats