Comença la vacunació massiva amb menys dosis que fa una setmana

Els quatre centres de vacunació massiva d'Alacant, Castelló de la Plana, Elx i València funcionaran, en principi, dilluns i dimarts

Procés de vacunació massiva en la Ciutat de la Llum d'Alacant.
Procés de vacunació massiva en la Ciutat de la Llum d'Alacant. / Morell / EFE
19 d'abril 2021 - 06:30

La immunització massiva a la Comunitat Valenciana comença aquest dilluns a 70 punts de vacunació, entre els quals destaquen els quatre centres de vacunació massiva, que busquen accelerar la inoculació de la població. Els grans centres de vacunació d'Alacant, Castelló de la Plana, Elx i València funcionaran, en principi, dilluns i dimarts a l'espera que arriben més dosis.

Més de mil professionals administraran més de 4.000 dosis per hora sols en els 22 punts específics de vacunació. Només en aquests espais s'injectaran mig milió de dosis a la setmana. En aquests grans espais es vacunarà durant 12 hores seguides, des de les huit i mitja del matí fins a les huit i mitja de la vesprada.

La Conselleria de Transport ha organitzat un servei gratuït d'autobusos per a les persones que hagen estat citades a aquests espais per a vacunar-se.

Cal destacar que només han d'acudir als espais de vacunació massiva els usuaris que hagen rebut la citació per SMS. Els pacients que no l'hagen rebuda han d'esperar que contacten amb ells des del seu departament de salut.

Així mateix, i amb la finalitat d'evitar aglomeracions, els pacients han d'arribar a l'hora de la citació, no abans. Sanitat Universal ha organitzat els torns de manera que el procés siga fluid i no hi haja cues. Les persones que acudisquen a vacunar-se han de portar el DNI i la targeta SIP, per a facilitar la identificació. Així mateix, s'aconsella que porten roba lleugera, que permeta descobrir fàcilment el braç on es rebrà la vacuna, que els experts recomanen que siga el costat contrari a la mà que més utilitza el pacient.

Què han de fer els pacients quan arriben?

En primer lloc, les persones citades passaran pel punt de registre, on es comprovarà que tenen cita. Després, accediran als habitacles habilitats per a posar les injeccions. Finalment, i una vegada hagen rebut la dosi que consta en el SMS de la citació, els usuaris passaran a una zona d'espera, on estaran 30 minuts si han rebut el preparat d'AstraZeneca i 15 si és el de Pfizer, per a veure que no hi ha hagut cap inconvenient. En cas que sorgira, hi haurà personal sanitari per a atendre'ls.

PUNTS DE VACUNACIÓ A LA COMUNITAT VALENCIANA
PUNTS DE VACUNACIÓ A LA COMUNITAT VALENCIANA / À PUNT NTC

Es gestionaran 185.000 dosis aquests set dies

Tot i que la Generalitat calcula que es podrien administrar fins a unes 500.000 dosis cada setmana, ara per ara únicament es disposen de 185.000 per als pròxims set dies. Aquesta xifra és inferior a la de les darreres dues setmanes, quan es van inocular 224.000 i 213.000 dosis respectivament.

La major part de les vacunes que es rebran, 68.000, s'administraran a persones de 70 a 79 anys, a qui s'inocularà la primera de les dosis. Aquesta franja d'edat també serà la destinatària de 55.000 segones dosis. 16.000 vacunes més seran segones dosis per a persones majors de 80 anys i grans dependents i, finalment, les persones de 60 a 65 anys rebran 40.000 dosis.

Malgrat la davallada en la remesa de vials, a hores d'ara un 21,8% de la població valenciana vacunable ja ha rebut la primera dosi i un 7,13% ha completat la doble pauta d'immunització.

Segons informa la delegació del govern espanyol, aquestes vacunes s'han entregat ja per a distribuir-les a Alacant, Castelló i València.

Cal recordar que la xifra de dosis que arriba al nostre territori és proporcional al pes poblacional. Així, com que l'estat espanyol ha rebut un total d'1,8 milions de vacunes de Pfizer, AstraZeneca i Moderna, el 10% d'aquestes s'adjudiquen a la Comunitat Valenciana. D'aquestes, dilluns el nostre territori ha rebut una nova remesa de 125.000 dosis de Pfizer.

Un carnet de vacunació valencià informatiu

Aquest dilluns també comença a entregar-se un tríptic que inclou un carnet de vacunació amb les dades sobre la immunització rebuda, la data o el nombre de dosis. Aquest document serveix com a justificant de desplaçament a la vacunació i incorpora recomanacions com mantindre les mesures anti-Covid després de rebre la dosi.

El carnet, que té un valor informatiu, no s'ha de confondre amb el passaport de vacunació que vol desenvolupar la Unió Europea.

Carnet de vacunació informatiu
Carnet de vacunació informatiu / GVA

Janssen podria accelerar la immunització

Aquest dijous l'Agència Europea de Medicaments presentarà l'estudi sobre els efectes secundaris de la vacuna de Janssen en diverses franges d'edat. Si els resultats fan que es desbloquege l'administració d'aquest vaccí, el ritme d'immunització podria accelerar-se per ser aquesta una vacuna monodosi.

El Ministeri de Sanitat preveu que l'estat espanyol rebrà un total de 5,5 milions de dosis de Janssen entre els mesos d'abril i juny. En total, Espanya té assignades 20 milions de vacunes dels 200 milions que ha comprat la Unió Europea. Així, la Comunitat Valenciana rebria 550.000 dosis a l'abril, maig i juny, i un total de 2 milions.

Una quarta onada, a ritme lent 

L'enduriment de les mesures restrictives després d'una tercera onada de la pandèmia marcada per una elevada mortalitat, però sobretot el seu compliment, ha aconseguit mantindre a ratlla els contagis, tot i les festes de Pasqua. Els efectes de la vacunació dels grups més vulnerables ja es fan palesos i la letalitat de la Covid-19 ha disminuït considerablement, com es pot observar a les residències de gent major.

També et pot interessar

stats