Així serà la vacunació massiva que comença dilluns

La setmana que ve arribaran 185.000 vacunes a la Comunitat Valenciana i s'activaran 70 punts de vacunació a tot el territori.

Punts de vacunació a la Comunitat Valenciana
Punts de vacunació a la Comunitat Valenciana

Dilluns comença la campanya de vacunació massiva a la Comunitat Valenciana, amb la posada en marxa dels quatre grans centres de vacunació massiva ubicats a les ciutats d'Alacant, València, Castelló i Elx i l'activació d'un total de 70 punts de vacunació repartits per tot el territori, que podrien ampliar-se fins a 161.

Aquest dissabte, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha avançat que setmana que ve la Comunitat Valenciana rebrà 185.000 noves dosis de la vacuna, una xifra inferior a les dues últimes remeses setmanals, que superaven cadascuna les 200.000 dosis.

El cap del Consell ha visitat, acompanyat de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, el centre de vacunació massiva habilitat a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, on ha indicat que la major part de les vacunes que es rebran la setmana que ve, 68.000, s'administraran a persones de 70 a 79 anys, a qui s'inocularà la primera de les dosis. Aquesta franja d'edat també serà la destinatària de 55.000 segones dosis. 16.000 vacunes més seran segones dosis per a persones majors de 80 anys i grans dependents i, finalment, les persones de 60 a 65 anys rebran 40.000 dosis.

Puig ha destacat que durant les últimes tres setmanes s'ha duplicat el nombre de vacunes administrades, que ha passat de les 640.000 dosis a 1,2 milions. "Ens agradaria anar més ràpid, però el ritme depén de l'arribada de les vacunes", ha explicat el president.

A partir de dilluns, la Conselleria de Sanitat Universal preveu que s'accelere encara més el ritme d’immunització a la Comunitat Valenciana. Les tres capitals de província i la ciutat d'Elx comptaran amb els seus respectius punts de vacunació massiva i es podrien administrar fins a unes 500.000 dosis a la setmana, tot i que la xifra dependrà de l'arribada de vials al territori. Responem a algunes de les principals preguntes que planteja aquesta nova i important fase de la campanya de vacunació contra el coronavirus.

On tindrà lloc la vacunació massiva?

Els quatre grans punts de vacunació se situen a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, la Ciutat de la Llum d'Alacant, la Institució Firal Alacantina (IFA) d'Elx i l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló de la Plana.

Aquests quatre grans espais se sumen als 18 punts de vacunació que ja estan en funcionament i a les 48 zones bàsiques de salut –situades als centres d'atenció primària– que la conselleria que dirigeix Ana Barceló ha habilitat en l’última setmana. 

Per a facilitar l’arribada de les persones citades que residisquen en altres comarques, la Conselleria de Sanitat Universal i la d’Obres Públiques estan treballant de manera coordinada per a ampliar l’oferta de transport públic que comunique amb els centres de vacunació i, fins i tot, habilitar-ne rutes complementàries. 

Quan i on he d’anar a vacunar-me?

Únicament hauràs d’anar al punt de vacunació quan així t’ho indique la Conselleria de Sanitat Universal, que és l’organisme que estableix les cites en funció de l’orde establit pel pla de vacunació, la disponibilitat de vials i la capacitat dels espais habilitats per a inocular-los.  

Si vosté pertany a un grup candidat a ser vacunat, rebrà un missatge de text en què s’indica les inicials del seu nom, el seu número SIP, el tipus de vacuna que rebrà, el lloc, la data i l'hora de la inoculació. En aquest missatge, a més, s'enviarà un enllaç per a consultar les instruccions i recomanacions

Exemple de missatge de citació de la conselleria de Sanitat per a la vacunació contra la Covid-19
Exemple de missatge de citació de la conselleria de Sanitat per a la vacunació contra la Covid-19

La Generalitat ha advertit en algunes ocasions de l’existència de missatges falsos en què es notifica una suposada cita de vacunació, per la qual cosa hem de comprovar bé tant el remitent de l'SMS com les nostres dades personals. 

Quins consells cal seguir el dia de la citació?

Perquè el procés transcórrega amb normalitat, la conselleria recorda que és important que la persona hi acudisca puntual o a tot estirar pocs minuts abans de l'hora a què ha sigut citada per a evitar esperes inecessàries. També s'aconsella portar "roba adequada al temps però lleugera", que "descobrisca fàcilment el muscle". És recomanable que la injecció es faça al muscle contrari a la mà que la persona sol utilitzar més sovint, per tal d'aminorar les molèsties si hi haguera una lleugera inflamació o reacció.

Quin és el protocol als punts de vacunació?

Als grans punts de vacunació s'inocularan dosis de manera ininterrompuda des de les 8:30 fins a les 20:30 hores. Les persones citades es trobaran amb un primer punt on es comprovarà que té una cita. Després, se'ls realitzarà una enquesta per a assegurar-se que poden inocular-se. Seguidament accediran a la zona de vacunació. Una vegada administrada la dosi, es conduirà les persones vacunades a un punt d'espera, on hauran d'esperar entre 30 i 15 minuts, fins a assegurar-se que es troben bé.

A qui es vacunarà els pròxims dies?

En les últimes hores, ja s’ha iniciat la citació d’algunes persones nascudes l’any 59 en què s'indica l’hora a què seran inoculades als centres de vacunació massiva a partir de dilluns. Açò suposa la continuïtat amb el procés de vacunació de les persones de 60 a 65 anys amb AstraZeneca iniciat fa més d’una setmana, al qual es van incorporar des del passat dijous les persones de 66 a 69 anys. A mesura que aquesta franja tinga la primera dosi del preparat britànic, s’iniciarà progressivament la citació de persones menors de 60 anys. 

Pel que fa a les persones nascudes amb anterioritat, seguint el pla de vacunació actual, hauran de ser vacunades amb Pfizer i Moderna i, per tant, el ritme de vacunació d’aquesta franja de població dependrà de la disponibilitat al nostre territori dels vials d’aquestes farmacèutiques. Aquesta setmana han començat a administrant-se les primeres dosis a la població de 79 i 77, i s’espera que la citació continue i successivament en orde descendent fins als 70. Per a aquest grup d'edat s'espera que durant la pròxima setmana s'inoculen 68.000 primeres dosis i 65.000 segones dosis. Pel que fa als majors de 80 anys i grans dependents s'injectaran 6.600 segones dosis durant els pròxims dies.

Per què no m’han citat encara? 

És possible que tingues constància que persones de la teua mateixa generació han sigut citades per a ser vacunades i tu encara no hages rebut la teua notificació. Cal tindre en compte que les citacions es van produint a mesura que la disponibilitat de dosis a la Comunitat Valenciana així ho permeten, per tant és possible que no rebes la notificació fins que no arriben noves remeses del preparat assignat per a la teua franja d’edat.   

Una altra opció és que no tingues actualitzades les teues dades de contacte en la SIP, i per això la Conselleria de Sanitat no haja pogut posar-se en contacte amb tu. Per a previndre aquesta situació és recomanable revisar que el número de telèfon que figura en el sistema d'informació poblacional (SIP) siga el correcte. Aquest tràmit es pot fer per via telemàtica amb un senzill formulari

Quin serà el ritme de vacunació

El dispositiu, que disposa de vora mil professionals, permetrà vacunar 4.000 persones cada hora, segons ha informat la Conselleria de Sanitat Universal.

Així, segons Sanitat Universal, la Comunitat Valenciana està preparada per a administrar fins a unes 500.000 dosis de vacunes a la setmana, tot això depenent de l'arribada de les dosis al territori.

També et pot interessar

stats