Un de cada cinc valencians citats no ha acudit al punt de vacunació

Aquesta xifra inclou tant les persones que no han volgut rebre la vacuna com les que no han pogut per motius mèdics

Una dona és vacunada a un punt de vacunació
Una dona és vacunada a un punt de vacunació / À Punt

Una de cada cinc persones citades per a immunitzar-se contra la Covid-19 a la Comunitat Valenciana no ha acudit al punt de vacunació des de l'inici de la campanya. Aquest percentatge no té cap impacte en el ritme de vacunació, ja que les autoritats sanitàries es posen en contacte amb la següent persona a citar i cap dosi es malbarata. El nombre de persones que no es vacunen, però, dificulta arribar a la immunitat de grup que se situa en el 70% de les persones amb una pauta completa.

Cal matisar que aquest 20% de la població vacunable inclou tant les persones que no han volgut rebre el vaccí com les que no han pogut per motius mèdics com ara un embaràs, una malaltia o una incompatibilitat entre les vacunes i la medicació que es pren un pacient. A hores d'ara la Conselleria de Sanitat Universal no té dades oficial sobre el nombre de gent que ha renunciat a la vacuna perquè, contra l'evidència científica, no confien en el preparat que se'ls ha oferit.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha expressat que hi pot haver “moltes raons” perquè algunes persones no hi hagen acudit a vacunar-se, com el fet que “no s’haja rebut correctament l’SMS, per qualsevol circumstància aliena o per decisió pròpia.” 

Així, Barceló ha avançat que Sanitat realitzarà una segona tanda de telefonades, algunes de les quals tindran a veure amb les persones que no han rebut la citació i altres que no han acudit, per a tindre informació “més precisa” de la seua motivació.

Tot i que la vacunació no és obligatòria, aquesta decisió té un impacte directe en la resta de la societat. Pel que fa als possibles efectes secundaris, les veus expertes insisteixen i les xifres mostren com el risc de la vacuna és molt inferior al de morir per Covid-19 després d'haver-te contagiat.

Aquesta dada de persones citades que no han acudit a immunitzar-se l'ha comunicada la consellera Barceló durant la visita al punt de vacunació massiva de la ciutat de València ubicat a la Ciutat de les Arts i les Ciències. En l'acte també ha participat el president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha anunciat que la Comunitat Valenciana rebrà 185.000 dosis per a la setmana que ve, una xifra inferior a la de les darreres dues setmanes, i que s'administraran en un total de 70 punts de vacunació a tot el territori.

Un carnet de vacunació valencià informatiu

Aquest dilluns s'encetarà el procés de vacunació massiva als quatre grans centres de vacunació massiva: la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, la Ciutat de la Llum d'Alacant, la Institució Firal Alacantina (IFA) d'Elx i l'Auditori i Palau de Congressos de Castelló. A més, també començarà a entregar-se un tríptic que inclou un carnet de vacunació amb les dades sobre la immunització rebuda, la data o el nombre de dosis. Aquest document serveix com a justificant de desplaçament a la vacunació i incorpora recomanacions com mantindre les mesures anti-Covid després de rebre la dosi.

Aquest carnet, que té un valor informatiu, no s'ha de confondre amb el passaport de vacunació que vol desenvolupar la Unió Europea.

Carnet de vacunació informatiu
Carnet de vacunació informatiu / Generalitat

També et pot interessar