El risc de patir una trombosi després de vacunar-te és molt menor que el de morir contagiat per Covid-19

A Espanya la probabilitat de morir després d’haver-te contagiat és cinc mil voltes superior a la de patir un episodi trombòtic per la dosi d’AstraZeneca

Quin és el risc de vacunar-se contra la Covid-19
Quin és el risc de vacunar-se contra la Covid-19

L’arribada de les vacunes de la farmacèutica Janssen a Europa continua congelada després que els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC) i l'Agència d'Aliments i Medicaments (FDA) recomanaren aquest dimarts que se suspenguera al país nord-americà l'ús d’aquest preparat contra la Covid-19. El motiu és el mateix que alenteix el ritme d’inoculació amb AstraZeneca i els canvis de criteri en els grups de vacunació: els casos de trombosis detectats.

Però els experts insisteixen i les xifres mostren com el risc de la vacuna és molt inferior al de morir per Covid-19 després d’haver-te contagiat. A Espanya s’han detectat un total de 12 casos de trombosis d’entre les 2.900.000 dosis administrades d’AstraZeneca (segons els informes publicats diàriament pel Ministeri de Sanitat). Per tant, la probabilitat de sofrir un coàgul de sang derivat d’aquest fàrmac al nostre país és de 4 entre 1 milió. Un risc encara menor si atenem al total de dosis inoculades al món (1 entre 1.000.000).

En canvi, tenint en compte els casos confirmats de Covid-19 i les morts des de l’inici de la pandèmia, per cada milió de contagiats moren 22.500 persones a Espanya, també segons les dades del Ministeri de Sanitat. És a dir, la taxa de letalitat de la Covid-19 és del 2,25%. Per tant, i sense tindre en compte les diferències entre grups d’edat, la probabilitat de morir després d’haver-te contagiat és cinc mil voltes superior a la de sofrir un trombe per la vacuna d’AstraZeneca i 28.000 voltes més en el cas del preparat de Janssen, seguint en aquest cas les dades de les autoritats sanitàries dels Estats Units perquè a Europa encara no s'ha començat a innocular.

També et pot interessar

stats