Demanen parar de vacunar amb Janssen als EUA després de casos de coàguls

Els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units recomanen la suspensió de la vacuna

Vial de la vacuna de Janssen
Vial de la vacuna de Janssen / Reuters

Els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC) i l'Agència d'Aliments i Medicaments (FDA) han recomanat que se suspenga l'ús de la vacuna contra la Covid-19 de Johnson & Johnson (Janssen) després d'haver-se registrat sis casos d'una mena de coàgul sanguini "rar i greu", segons ha comunicat l'agència nord-americana mateixa. Entre aquests casos es troba el d’una dona que ha mort i el d’una altra que es troba en estat greu. 

"Aquest dimarts l'FDA i @CDCgov han emés una declaració sobre la vacuna (desenvolupada per) Johnson & Johnson #COVID19. Recomanem una pausa en l'ús d'aquesta vacuna per precaució", assegura l'agència en el seu compte de Twitter.

L'FDA afig: "La seguretat de la vacunació de la Covid-19 és una prioritat per al govern federal (dels EUA), i ens prenem molt seriosament tots els informes de problemes de salut posteriors a la immunització" contra la pandèmia.

L'anunci de l'FDA i els CDC implica que tots els canals de salut federals (punts de vacunació massiva, centres de salut comunitaris i similars) que administraven anteriorment la vacuna de Johnson & Johnson hauran de detindre el procés de moment, segons un funcionari federal de salut, informa la cadena CNN. Les agències recomanen que els estats facen el mateix, però dependrà de cadascun d'ells prendre la decisió.

La pausa en l'administració de la vacuna es produeix després de detectar-se un tipus de coàguls en sang que no figuren en la llista de possibles efectes secundaris adversos que formaven part de l'autorització d'ús d'emergència per a J&J pels Estats Units, segons asseguren mitjans locals. No obstant això, els experts subratllen que aquests casos són rars i volen que els proveïdors d'atenció mèdica tinguen temps per a comprendre quins són els possibles efectes secundaris i quina és la millor manera de tractar-los.

Espanya rep aquest dimarts les primeres dosis de la vacuna, de la qual la Comunitat Valenciana espera dos milions d'unitats fins al setembre. Segons va informar la ministra de Sanitat, Carolina Darias, les primeres vacunes monodosi de la farmacèutica Janssen es destinaran a immunitzar la població de 70 a 79 anys.

També et pot interessar

stats