L'immunòleg José Miguel Sempere: "Cal vacunar-se sí o sí, és la millor manera de tornar a la verdadera normalitat"

El president de la Societat Valenciana d'Immunologia assegura que totes les vacunes autoritzades són "segures i eficaces" i demana agilitat als organismes reguladors, que estudien si hi ha causalitat entre els trombes i els fàrmacs de Janssen i AstraZeneca

Una persona rep la vacuna d'AstraZeneca
Una persona rep la vacuna d'AstraZeneca / Cati Cladera (Efe)
15 d'abril 2021 - 10:52

Després dels revessos que acumula la campanya d'immunització contra el coronavirus a Europa i Espanya pels dubtes sorgits amb AstraZeneca i Janssen, les autoritats sanitàries intenten quadrar el trencaclosques amb les vacunes disponibles per a eixir del pas i evitar que es pare la vacunació. Un procediment accidentat que en les últimes setmanes està despertant recels en gran part de la població, pels vaivens i els canvis de criteri dels responsables polítics. Les veus expertes, però, ho tenen clar: cal perdre la por i vacunar-se, perquè és l'única manera de guanyar-li la batalla el virus. És precisament el missatge que ha llançat aquest dijous en Les notícies del matí José Miguel Sempere, president de la Societat Valenciana d'Immunologia i catedràtic de la Universitat d'Alacant. "Per favor, vacuneu-vos. És la millor manera de poder tornar a la verdadera normalitat. No la mal anomenada nova normalitat que travessem, a la verdadera normalitat", ha dit, contundent. 

L'immunòleg ha insistit que totes les vacunes que hi ha en el mercat tenen l'autorització i han passat tots els controls dels organismes reguladors pertinents, entre altres els de l'Agència Europea de Medicaments (EMA). "I si no, no hagueren eixit. Les agències valoren la seguretat i l'eficàcia", ha afegit. Sempere s'ha referit als casos de trombes rars detectats en població vacunada amb Janssen i AstraZeneca (menys d'un per cada milió de dosis administrades) que actualment investiguen les autoritats sanitàries i que han alterat la planificació en l'administració dels dos preparats. Esdeveniments, en tot cas, que l'expert ha enquadrat dins de la normalitat: "Mai un fàrmac s'havia administrat a tantes persones al mateix temps, és normal que puguen sorgir efectes secundaris desconeguts, i no passa res per interrompre uns dies la vacunació per a estudiar-ho". "El que no podem consentir –ha prosseguit– és que eixa sensació d'inseguretat es convertisca en negacionisme per part de la població o en por de voler-se vacunar". 

Tenint en compte la parada de la vacuna amb Janssen ordenat el passat dimarts per la mateixa farmacèutica i la incertesa que plana al voltant del sèrum d'AstraZeneca (el Consell Interterritorial ha de decidir encara si administrarà les segones dosis a la població menor de 60 anys que ja ha rebut la primera), el president dels immunòlegs valencians demana prudència a les autoritats polítiques i que no es precipiten en les decisions per a evitar confondre la ciutadania. Aquest mateix dimecres la Unió Europea anunciava un conveni amb Pfizer per a aportar 50 milions de dosis extra en els propers mesos, amb què fia a la companyia nord-americana gran part del pes de la campanya de vacunació. Un moviment que Sempere veu "poc encertat" pel risc que suposa posar-ho tot en mans d'una sola empresa. 

El catedràtic de la Universitat d'Alacant ha demanat agilitat a les agències reguladores de medicaments en les investigacions que intenten establir si hi ha una relació de causalitat entre els trombes i la vacuna per a poder reprendre l'administració de dosis al més prompte millor. "S'ha de trobar solució al més ràpid possible per a evitar que en determinades persones aparega eixe efecte secundari", ha apuntat. Si es troba se que hi ha risc amb alguna de les vacunes autoritzades en algun grup concret de pacients, ha continuat, referint-se a Janssen i AstraZeneca, cal administrar-los un altra vacuna, però "mai deixar de vacunar". En tot cas, ha reiterat que el benefici de les vacunes supera "amb escreix" els riscos. 

Sempere té clara la recepta per a acabar amb la pandèmia i la resumeix en una frase: "Hem de vacunar, vacunar i vacunar. Dia i nit, sense parar". És el camí, ha dit, per a arribar a l'anhelada immunitat de ramat com més prompte millor, i l'única manera de "començar a incordiar el virus, fer-lo sentir incòmode". I llança una alerta: potser la SARS-CoV-2 no arribe a desaparéixer i en un futur la societat haurà d'aprendre a conviure amb el virus. 

També et pot interessar

stats