La majoria d'especialistes consideren normals els canvis en els criteris de vacunació enmig d’una crisi sanitària

La comunitat científica està d’acord que la vacuna d’AstraZeneca és segura i aporta més beneficis que problemes de salut

La majoria d'especialistes consideren normals els canvis en els criteris de vacunació enmig d’una crisi sanitària / À Punt NTC

La majoria d'especialistes estan d’acord que la vacuna d’AstraZeneca és segura i aporta més beneficis que problemes de salut, però les contradiccions continuen sobre la franja d'edat més adequada per a rebre-la. Els experts expliquen que són normals els canvis de criteri enmig d'una situació d'emergència, en què s'ha aconseguit obtindre vacunes en un temps rècord. 

A març començava el procés de vacunació per a personal docent a la Comunitat Valenciana, només per a menors de 55 anys. Però al cap de poques hores, es va paralitzar la vacunació i uns quants dies després, la vacunació es va reprendre.

Des d’aquest dijous, l'administració espanyola, seguint les indicacions europees, deixa fora de la vacunació amb AstraZeneca les persones menors de 60 anys. El canvi respon a l'anunci de l'Agència Europea de Medicaments de dimecres, en què confirmava un "possible vincle" de la vacuna d’Oxford amb els casos inusuals de trombes detectats en algunes persones. 

Però quins són els motius pels que ara es redueix la franja d’edat? Segons explica a À Punt Notícies Ildefonso Hernández, catedràtic de Salut Pública de la Universitat Miguel Hernández, ara s’està mirant amb més detall cadascun dels casos en què s’han donat efectes adversos per veure si s'hi troba un ventall de factors de risc que poden acotar el grup on no es pot donar. Com a part positiva, Hernández destaca que es podran injectar les vacunes a gent més gran. 

L'autoritat del medicament europea insisteix que AstraZeneca, com altres vacunes, aporta molts més beneficis que perjuís. De fet, la probabilitat de patir efectes mortals és d'un 0,000095%, segons càlculs del Regne Unit: una probabilitat mínima, molt inferior a altres medicaments.

La majoria d'especialistes recorden que es podrien produir nous canvis que afecten l'administració d’AstraZeneca i altres vacunes i que aquestes són la millor manera de combatre la pandèmia. 

També et pot interessar

stats