Darias: “Entenc la preocupació de la població, però la suspensió ha de servir per a generar més confiança”

La ministra remarca que només hi ha tres casos detectats de casos trombòtics “poc freqüents”, respecte a les 975.000 dosis administrades a Espanya.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, durant la roda de premsa oferida després del Consell Interterritorial de Sanitat, aquest dimecres
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, durant la roda de premsa desprésl Consell Interterritorial de Sanitat, aquest dimecres / Kiko Huesca (EFE)

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha comparegut aquest dimecres en roda de premsa després de la reunió del Consell Interterritorial de Sanitat. En aquesta reunió ha insistit que fins demà, moment en què es pronunciarà l’Agència Europea del Medicament (EMA) sobre la vacuna d’AstraZeneca, cal esperar. “Som conscients de l’impacte de la decisió sobre les vacunes d’AstraZeneca. Entenc la preocupació de la població, però la suspensió ha de servir per a generar més confiança”, ha sostingut.

També ha reiterat que el govern central vol llançar un missatge de “tranquil·litat”. En aquest sentit ha recordat que només són tres els casos detectats de casos trombòtics “poc freqüents” respecte a les 975.000 dosis administrades a Espanya des que va començar la campanya de vacunació. “El sistema de farmacovigilància funciona. Precisament per això s’han detectat casos trombòtics no molt habituals en alguns pacients”, ha expressat.

En la mateixa línia, Darias ha recordat que fins ara “la relació entre reaccions adverses i vacunació amb AstraZeneca és temporal”. “Cal que s’establisca una relació causal. Per a saber-ho, cal esperar l’anàlisi de l’Agència Europea del Medicament”, ha insistit.

Per tot això, el Ministeri de Sanitat espera rebre demà una decisió de l’EMA i saber quin és l’escenari plantejat. En cas que l'organisme europeu prenga una decisió, Darias ha avançat la possibilitat de convocar una nova Interterritorial com la de dilluns passat. “Creem en la cogovernança i la presa de decisions en conjunt”, ha dit. 

El certificat vacunal, probablement per a l'estiu

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, també ha parlat sobre el certificat vacunal relatiu a la Covid-19, que ha assegurat que sempre ha estat damunt de la taula. Aquest certificat, ha dit, inclourà (en principi) dades com si la persona està vacunada o no; si té una prova diagnòstica activa; i si té immunitat natural per haver patit o passat la malaltia. 

Serà, a més, un certificat gratuït que estarà en la llengua oficial del país en qüestió i en anglés. També disposarà d'codi QR. Amb tot, es podria estar en disposició de tindre’l preparat “al voltant de l’estiu”, o potser abans. Més enllà dels usos sanitaris, Darias ha incidit que serà un element facilitador, per exemple, de la “mobilitat”.

També et pot interessar

stats