L'Agència Europea del Medicament recomana continuar vacunant amb AstraZeneca

Ha fet aquesta recomanació després que diversos països hagen decidit suspendre-la per precaució.

Dosis de la vacuna d'AstraZeneca
Dosis de la vacuna d'AstraZeneca

L'Agència Europea del Medicament (EMA) ha recomanat "continuar administrant" la vacuna contra la Covid-19 d'AstraZeneca a la Unió Europea, suspesa aquest dijous en diversos països europeus per problemes de coagulació diagnosticats després de la vacunació. Així, ha considerat que "els beneficis de la vacuna continuen superant els riscs" i que "no hi ha indicis que la vacunació haja causat aquestes afeccions".

La Direcció General de Sanitat de Dinamarca ha anunciat aquest dijous la suspensió temporal de l'administració de la vacuna d'AstraZeneca després de registrar "casos greus de trombes" en persones que l'havien rebuda.

Un dels casos està relacionat amb una mort, expliquen en un comunicat les autoritats sanitàries daneses, tot i que ressalten que encara no es pot concloure que hi haja una relació entre la vacuna i els trombes.

L'Agència Europea del Medicament (EMA) ha iniciat una investigació sobre aquest tema, segons la Direcció General de Sanitat danesa.

Noruega s'ha unit a Dinamarca i les autoritats sanitàries de Noruega han suspés aquest dijous la vacunació amb el fàrmac d'AstraZeneca com una mesura "cautelosa", segons ha informat el director de Prevenció i Control d'Infeccions de l'Institut Noruec de Salut Pública, Geir Bukholm. L'organisme noruec no va precisar quant durarà la suspensió. "Esperem la informació per a veure si existeix un vincle entre la vacunació i aquest cas amb un coàgul de sang", ha explicat Bukholm.

AstraZeneca és la vacuna escollida a Espanya per a la vacunació del personal essencial i dilluns està previst començar la vacunació de vora 115.000 membres del personal educatiu a la Comunitat Valenciana menors de 55 anys. El Ministeri de Sanitat ha recomanat un gram de paracetamol abans de rebre les dosis

Darias demana prudència davant de la suspensió de vacunes d'AstraZeneca a Dinamarca

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha volgut transmetre aquest dijous un missatge de "prudència i tranquil·litat" per la suspensió a Dinamarca de l'administració de la vacuna d'AstraZeneca després de registrar "greus casos de trombes", alguna cosa que a Espanya no ha ocorregut. La ministra ha assenyalat que fins ara no s'ha acreditat una relació casual entre la vacuna i els trombes.

Darias ha assenyalat que l'Agència Europea del Medicament (EMA) aborda en una reunió l'ocorregut amb la vacuna d'AstraZeneca. L'EMA, per la seua banda, ha assegurat que està estudiant en aquest moment els informes sobre els problemes de coagulació diagnosticats en diversos països europeus coincidint amb la recepció d'una vacuna d'AstraZeneca.

Àustria suspén la distribució i administració, de manera preventiva

A més de Dinamarca, Àustria ha suspés la distribució i administració, de manera preventiva, del lot ABV5300 d'aquesta vacuna, després que reberen dues notificacions d'esdeveniments adversos greus. Segons les autoritats austríaques, una persona de 49 anys va patir trombosis múltiples 10 dies després de rebre la vacuna i va morir; una altra persona de 35 anys va patir un tromboembolisme pulmonar després de vacunar-se i està recuperant-se.

Noruega i Itàlia se sumen a la suspensió temporal de la vacuna d’AstraZeneca

Les autoritats noruegues també s’han sumat aquest dijous a la suspensió de l’ús de la vacuna d’AstraZeneca contra la Covid-19, només unes hores després de Dinamarca. “Esperarem a veure si hi ha alguna connexió entre la vacuna i aquests casos de trombes”, ha dit en roda de premsa el director d’infeccions de l’Institut de Salut Pública noruec, Geir Bukholm. 

Noruega, que forma part de l’Espai Econòmic Europeu, però no de la Unió Europea, no ha registrat casos de trombes en persones que han rebut aquesta vacuna, però ha decidit paralitzar-ne la utilització fins que l’Agència Europea del Medicament (EMA) estudie els informes sobre els problemes de coagulació diagnosticats en diversos països. 

D'altra banda, l'Agència Italiana del Medicament (AIFA) també ha informat hui que ha suspés temporalment la vacunació amb un lot de la farmacèutica AstraZeneca per precaució després del que ha succeït.

També et pot interessar

stats