Quan serà el meu torn per a vacunar-me?

Una ferramenta d'OmniCalculator permet estimar la data de vacunació contra la Covid-19 a Espanya, segons les dades de la campanya d'immunització i les característiques de cada persona. 

Un operari transporta part de la remesa de 125.000 dosis de Pfizer arribades aquest dilluns a València
Un operari transporta part de la remesa de 125.000 dosis de Pfizer que han arribat aquest dilluns a València / Kai Försterling (Efe)

El 27 de desembre començava en tot Espanya l'anhelada campanya de vacunació contra el coronavirus, que el Ministeri de Sanitat ha dividit en tres etapes. Amb el primer trimestre ja finalitzat, la Comunitat Valenciana ha començat abril superant el milió de dosis rebudes i és la que ha administrat el percentatge més alt de l'Estat, quasi del 95%

Amb tres preparats autoritzats fins ara (Pfizer, Moderna i AstraZeneca) i un quart que entrarà en joc a mitjan abril, la immunització continua agafant impuls cada setmana que passa. De moment, només un 14,1% de la població valenciana vacunable –major de 16 anys– ha rebut almenys una de les dues dosis necessàries per a la immunitat i sols un 6,1% n'ha completat la pauta. Xifres encara allunyades de perseguit 70%, percentatge en què les autoritats sanitàries han fixat la immunitat de grup, prevista per a l'estiu. Tant la Generalitat com el govern espanyol esperen que abril siga el mes en què la vacunació massiva s'inicie de forma definitiva per tal d'augmentar considerablement el volum de població vacunada i arribar als objectius marcats. 

L'estratègia de vacunació espanyola divideix la població en diversos grups i estableix un orde de prioritat basat principalment en trams d'edat i la vulnerabilitat al virus. Totes aquelles persones que es pregunten quan els arribarà el torn i a quin col·lectiu de vacunació pertanyen podran trobar la resposta en l'aplicació OmniCalculator. És una ferramenta que, a manera de calculadora, permet saber quanta gent hi ha per davant en l'administració de la vacuna contra la Covid-19 i estima quant li tocarà esperar a cadascú perquè li arribe el torn. Per a fer les prediccions, els desenvolupadors utilitzen com a referència l'orde establit en el llistat dels grups prioritaris i fan servir les dades que actualitza el Ministeri de Sanitat sobre el transcurs de la campanya d'inoculació. 

Planificació de la vacunació a Espanya
Planificació de la vacunació a Espanya

Per a esbrinar la data de vacunació, l'usuari o usuària ha d'emplenar un formulari en què se li demanen diversos paràmetres, entre d'altres, l'edat, el lloc de residència, si treballa en l'àmbit sanitari, educatiu, si forma part de les forces i cossos de seguretat i emergències, si té patologies de risc o si està embarassada. Amb aquestes variables, OmniCalculator llança una estimació del nombre màxim i mínim de persones que hi ha per davant en la cua per a vacunar-se. Cal remarcar que el resultat és només una estimació i no és vinculant. Com destaca l'equip que ha creat la ferramenta, les dades que s'utilitzen per a fer els càlculs estan en constant actualització i poden variar cada dia. El fet que l'última actualització és del 31 de març explica que encara no apareguen reflectides les dates previstes per a vacunar els valencians i valencianes nascuts entre 1956 i 1957 o els majors de 79 anys a partir del 6 d'abril. 

El formulari d'OmniCalculator per a saber la data aproximada de vacunació està disponible a continuació. 

Torn de vacunació a Espanya

També et pot interessar

stats