La Comunitat Valenciana és la que més proporció de vacunes administra d'Espanya: quasi el 95% de les rebudes

El primer trimestre de la campanya d'immunització contra la Covid-19 finalitza amb només un 6,1% de la població amb la pauta completa i un 14,1% que ha rebut almenys una dosi.

Una dona major espera a vacunar-se a l'ambulatori del carrer Xile de València
Una dona major espera a vacunar-se a l'ambulatori del carrer de Xile de València / Juan Carlos Cárdenas (Efe)

La Comunitat Valenciana xafa l'accelerador en una setmana clau per a la vacunació contra la Covid-19 en què preveu administrar 224.000 dosis, la xifra més alta des que va iniciar-se la campanya. Tot i ser rècord, queda encara lluny de les 400.000 dosis setmanals previstes per a iniciar la vacunació massiva durant el mes d'abril. Passats els dies festius de Setmana Santa, el territori valencià se situa al capdavant de l'Estat i lidera en índex de vacunació. És a dir, és el que més vacunes ha administrat entre la població en relació amb les dosis rebudes: un 94,9% de les més de 911.000 que hi han arribat, segons l'últim balanç publicat dissabte pel Ministeri de Sanitat. El percentatge supera en més de sis punts la mitjana espanyola i n'està quinze per damunt del País Basc, l'autonomia actualment a la cua amb un 79,3% de dosis injectades.  

Però més allà del bon ritme en la vacunació que suggereixen les xifres de dosis administrades si es miren en termes relatius, hi ha una segona lectura menys esperançadora i que evidencia que la velocitat està sent menor del que seria desitjable. Només un 6,1% de la població valenciana està immunitzada amb la pauta completa, és a dir, les dues dosis necessàries per a aconseguir l'eficàcia garantida pels preparats contra el coronavirus. El percentatge, un punt per davall de la mitjana estatal, manifesta la mancança de dosis que acusa la Comunitat Valenciana i la situa en la part baixa de la taula, a prou distància d'altres autonomies que estan més prop del somiat 70% de la població vacunada a l'estiu que permetrà arribar a la immunitat de grup. És el cas Castella i Lleó, on el 10% ja és immune. 

Amb el primer trimestre de la campanya de vacunació finalitzat, un 14,1% dels quasi 4,3 milions de valencians i valencianes susceptibles de ser immunitzats –majors de 16 anys– ja han rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19. El percentatge en línia amb la mitjana estatal, eleva a 602.310 el nombre de persones amb immunitat parcial contra el coronavirus, d'acord amb dades del Ministeri. Si es manté el ritme de les últimes setmanes, la Comunitat Valenciana superarà aquesta setmana la barrera del milió de dosis inoculades. S'espera arribar així al 15% de la població valenciana vacunable que haurà rebut com a mínim la primera injecció del preparat immunitzador.

El grup més vulnerable davant del virus, el dels majors de 80, és un dels que ha centrat els esforços de la Conselleria de Sanitat Universal durant l'últim mes i el més avançat en el procés. Representa el 5,4% de la població valenciana i abasta 276.531 persones. Per a complir l'objectiu que totes estiguen vacunades almenys amb la primera dosi abans que acabe la setmana, caldrà inocular d'ací a diumenge el 10% que encara està pendent de rebre la injecció, vora 27.000 persones. Quasi la meitat del col·lectiu, un 44,8%, ja té les dues dosis necessàries administrades. 

Més joves vacunats que majors de 70

Com passa a la resta de l'Estat, el grup de 70-79 anys s'ha convertit en un dels grans perjudicats pel disseny de l'estratègia de vacunació, ja que només pot ser inoculat amb els preparats de Pfizer i Moderna, però ha d'esperar que acabe la vacunació dels majors de 80 perquè tenen prioritat. Així, aquest col·lectiu és el més endarrerit en la immunització tot i ser un dels més vulnerables davant del virus. Només un 3,2% de les 437.862 persones que l'ntegren ha rebut almenys una dosi, i el 2,3% n'ha completat la pauta d'immunització. L'avanç de la vacunació en menors de 65 de la mà d'AstraZeneca, amb què s'està inoculant els col·lectius de professionals essencials, provoca que hi haja més joves de 18 a 24 anys que han rebut una dosi (un 4,4%).

La campanya en el sector educatiu ha sigut cabdal per a impulsar la vacunació a menors de 65 anys. En total, en quatre dies s'ha punxat la primera dosi d'AstraZeneca a quasi 146.000 persones de més de 3.000 centres educatius, segons xifres de la Conselleria de Sanitat Universal. La segona injecció per a completar la pauta està prevista d'ací a dotze setmanes, al mes de juny.

La vacunació es reprén dimarts

Aquest dimarts, després d'un parèntesi de dos dies festius es reprén la campanya de vacunació a la Comunitat Valenciana. Entre la nova remesa de vacunes que arriben aquest dilluns hi ha 123.000 dosis de Pfizer que es destinaran per a acabar d'immunitzar les persones de més de 80 anys i començar amb els més majors del següent tram, 79 anys. 

D'altra banda el lliurament d'AstraZeneca es destinarà per a vacunar la població de 64 i 65 anys, és a dir, nascuda els anys 1956 i 1957. La Conselleria de Sanitat les ha citades per als dies 6 i 7 d'abril a través d'un missatge de text en què s'indica data, hora i lloc de la vacunació, tant per a la primera com per a la segona dosi. Tornarà a ser una vacunació massiva, com en el cas del professorat, segons ha remarcat la consellera Ana Barceló. 

Simultàniament es preveu iniciar també la immunització d'altres grups considerats prioritaris. És el cas de les persones amb VIH o amb altres immunodeficiències, les que han rebut un trasplantament, les persones malaltes de càncer i les que tenen síndrome de Down, majors de 40 anys.

També et pot interessar

stats