La tercera onada del coronavirus augmenta la mortalitat valenciana en un 36%

El MoMo comptabilitza 2.746 morts a la Comunitat Valenciana des de l’1 de desembre, 700 més de les notificades per la Conselleria.

Un home neteja una làpida al Cementeri General de València
Un home neteja una làpida al Cementeri General de València / Kai Försterling (Efe)

La crisi de mortalitat que està generant la pandèmia s’ha disparat encara més des que va esclatar la tercera onada, fet que obliga a prendre mesures inèdites.

Segons l’últim informe del Sistema de Monitorització de la Mortalitat diària que elabora l’Institut Carlos III (MoMO), des de l’1 de desembre fins al 25 de gener, a la Comunitat Valenciana han mort 10.462 persones per totes les causes. Això són 2.746 més defuncions de les esperades, segons la mitjana del que ha passat durant l’última dècada.

Aquesta sobremortalitat en menys de dos mesos suposa, per tant, un augment pràcticament del 35,6%, un percentatge que no es veia des de l’esclat de la pandèmia, al març, amb la diferència que ara hi ha més morts que a la primavera, en termes absoluts.

Una mort cada 18 minuts

Un altre indicador. A principis d’any el coronavirus matava una persona cada hora al País Valencià. Fa a penes 14 dies, cada mitja hora. I ara, cada 18 minuts, perquè la mitjana mòbil ja està en 80 defuncions diàries. S’ha triplicat en tres setmanes.

Segons les dades que diàriament notifica la Conselleria de Sanitat Universal, des de l’1 de desembre fins al 25 de gener 2.054 valencians i valencianes van morir per coronavirus. Això són 692 morts menys de les que preveu el MoMo.

La diferència es deu al fet que la Conselleria (com la resta d’administracions) només considera morts per coronavirus aquelles que van acompanyades d’una prova diagnòstica. En canvi, les dades del MoMo provenen dels 3.929 registres civils espanyols informatitzats, cosa que representa el 92% de la població. Amb el pas dels dies, a mesura que arriben els certificats de defunció dels que no estan informatitzats, les xifres encara tindran algun ajust, sempre a l’alça.

Pel que fa a les previsions, no poden ser més pessimistes. Els rècords de contagis actuals i l’expansió descontrolada del coronavirus tindran un reflex directe en la crisi de mortalitat d’ací a un mes, aproximadament. És a dir, la taxa de letalitat del patogen, ara en 1,77, seguirà escalant.

També et pot interessar

stats