La quarta onada, al ralentí gràcies al compliment de les mesures

La 'fórmula valenciana' ha fet que la incidència acumulada siga sis vegades més baixa que la mitjana estatal.

Evolució dels contagis diaris a la Comunitat Valenciana
Evolució dels contagis diaris a la Comunitat Valenciana / Marta Pascual

L'enduriment de les mesures després d'una tercera onada de la pandèmia marcada per una elevada mortalitat a la Comunitat Valenciana, però sobretot el seu compliment, ha aconseguit mantindre a ratlla els contagis tot i les festes de Pasqua.

Així ho ha confirmat a À Punt Notícies Mireia Coscollà, investigadora de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes de la Universitat de València CSIC. Dues setmanes després de l'inici de la Setmana Santa, el conegut com a efecte pont no ha fet que el nombre de casos notificats es dispare. El dia 1 d'abril la mitjana setmanal de contagis era 143,86 i la d'aquest dissabte se situa 15,43 punts per damunt.

La fórmula valenciana de restriccions estrictes ha fet que el nombre de contagis tarde a tornar a pujar, a pesar que s'han relaxat algunes mesures restrictives, però Coscollà considera que encara és prompte per a veure l'impacte total de les vacances de Pasqua.

A hores d'ara, la incidència acumulada de contagis al País Valencià és de 36,24 per cada 100.000 habitants en els darrers catorze dies, sis vegades més baixa que la mitjana estatal, de 213,05. Amb aquestes xifres a la resta d'Espanya i la variant britànica ja assentada al nostre territori, l'arribada de la quarta onada valenciana és inevitable.

La situació epidemiològica actual de la Comunitat Valenciana, segons aquesta experta, farà que, tot i que la incidència del coronavirus puge, probablement no pujarà "molt ràpid".

Coscollà no preveu una quarta onada "imminent" ni com la que vam experimentar el passat gener, però ha alertat que "el virus no deixa de circular del 8 al 9 de maig", data en què acaba l'estat d'alarma.

Amb un 21,8% de la població vacunable valenciana amb una dosi inoculada i l’inici de la immunització massiva aquest dilluns, s’avança en l’objectiu de protegir tota la societat del coronavirus. 

El fet que els grups més vulnerables siguen prioritaris en la campanya de vacunació fa que, com es pot observar a les residències de gent major, la letalitat de la Covid-19 disminuïsca. Tot i això, aquesta investigadora ha advertit que “encara no hi ha un percentatge suficientment gran de gent vacunada per a confiar que no tindrem una altra onada”. 

També et pot interessar

stats