Herme Vanaclocha: "Hi haurà una quarta onada"

La subdirectora general d'Epidemiologia de la Conselleria de Sanitat assegura que l'actual incidència acumulada farà que aquesta siga menys explosiva.

Herme Vanaclocha, subdirectora general d'Epidemiologia de la Conselleria de Sanitat Universal
Herme Vanaclocha, subdirectora general d'Epidemiologia de la Conselleria de Sanitat Universal / À Punt NTC

La subdirectora general d'Epidemiologia de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Herme Vanaclocha, ha declarat a À Punt que hi haurà una quarta onada a la Comunitat Valenciana perquè la variant britànica està assentada al nostre territori i a la resta de l'Estat.

En aquesta línia, Vanaclocha ha emfasitzat que la majoria de les autonomies espanyoles tenen una incidència acumulada per damunt dels 100 casos cada 100.000 habitants, algunes superen els 300, i que com que "el virus no té cap frontera", aquesta tendència ascendent arribarà tard o d'hora al nostre territori.

La baixa incidència del coronavirus al País Valencià, que actualment se situa en 34,92 i és la més baixa de l'estat espanyol, però, evitarà que aquesta nova onada siga tan "explosiva" com la tercera. Les dades del Sistema de Monitoratge de la Mortalitat diària (Momo) són clares. Entre l'1 de desembre i el 19 de febrer, coincidint amb la tercera onada, els registres civils valencians sumen prop de 16.000 morts per totes les causes, un 40% més del que era esperable (4.484 defuncions en termes absoluts). És la xifra més alta de totes les comunitats autònomes. I ningú no dubta que són morts que s'han d'atribuir directament o indirectament al coronavirus.

L'experta ha assegurat que encara no es poden quantificar els efectes de les vacances de Pasqua, però recorda que el repunt de contagis després de les festes de la Magdalena i Falles ha sigut molt lleuger. Tot i que ja s'hi aprecia un increment en el nombre d'infeccions, caldrà esperar "deu o catorze dies" per a poder mesurar l'impacte de la Setmana Santa.

Pel que fa a la davallada en el nombre de proves diagnòstiques realitzades, la subdirectora general d'Epidemiologia ha explicat que, d'acord amb l'estratègia consensuada a l'estat espanyol, únicament es fan als contactes de les persones contagiades. Així doncs, existeix una correlació directa entre el nombre de proves i el nombre d'infeccions. Vanaclocha també observa que els dies festius de bon oratge disminueix la xifra de persones que acudeixen als serveis sanitaris amb símptomes.

Vanaclocha també s'ha mostrat escèptica amb l'alçament de l'estat d'alarma el 9 de maig davant d'una situació tan "imprevisible", una opinió que comparteixen Salvador Peiró, especialista en medicina preventiva i director d'investigació de Fisabio, i Enric Álvarez, investigador de Biologia de la UPC. Tots tres posen l'accent en les dificultats a l'hora de preveure l'evolució de la pandèmia a causa de variables com ara la campanya de la vacunació o les variants del coronavirus.

També et pot interessar

stats