Les proves diagnòstiques per a detectar el coronavirus marquen mínims històrics per Pasqua

La Conselleria de Sanitat Universal diu que és un reflex més de la baixa incidència acumulada, no un problema d’infradiagnòstic, però alerta que la quarta onada ens està envoltant

Sanitaris realitzen proves PCR
Sanitaris realitzen proves PCR / À Punt NTC

Mai no s’havien realitzat tan poques proves per a detectar contagis per coronavirus com ara. La xifra de PCR i tests d’antígens duts a terme a la Comunitat Valenciana els últims 15 dies s’ha desplomat a nivells mai vistos des de juliol, quan el Ministeri de Sanitat va començar a publicar aquesta informació a partir de les dades que li remetien les comunitats autònomes. 

De fet, aquest divendres hem marcat el mínim històric de tota la sèrie, amb només 29.451 proves diagnòstiques realitzades entre el 30 de març i el 5 d’abril. Això són 588 per cada 100.000 habitants, la taxa més baixa de totes les comunitats, i menys de la meitat de la mitjana espanyola (1.299). La situació ha anat repetint-se diàriament des de just abans de començar les últimes festes i ponts de Pasqua.

Descens progressiu

El ministeri, que actualitza de dilluns a divendres aquestes dades, ofereix sempre un còmput setmanal. És a dir, cada vegada dona el total de proves practicades durant un període de set dies, que no necessàriament coincideix amb la setmana natural. És un balanç, a més, que tanca amb quatre dies de retard, de manera que el que es va publicar ahir, 9 d’abril, és la suma global de totes les proves fetes els set dies compresos entre el 30 de març i el 5 d’abril, això és, plena Pasqua.   

Tenint en compte aquesta metodologia, en el gràfic s’observa que des del 24 al 30 de març (que inclou el Diumenge de Rams) fins a l’última setmana de la qual es tenen dades, la quantitat de PCR i test d’antígens realitzats no ha fet més que baixar.

A més, si es comparen les dades d’aquesta Pasqua amb les dels sis ponts o períodes festius que hem viscut des del juliol passat, també s'hi pot observar que sempre s’han realitzat més proves diagnòstiques que ara, tot i que cal tindre en compte que la situació epidemiològica era diferent en cada ocasió. 

El més semblant, des d’aquest punt de vista, va ser el pont de Sant Josep, quan la incidència acumulada era més baixa que l’actual (28,74 enfront de 34,92). No obstant això, s'hi van realitzar més PCR i test d’antígens que no ara.

“Es fan menys proves perquè hi ha menys positius”

En declaracions a À Punt Notícies, la subdirectora d’Epidemiologia, Herme Vanaclocha, ha explicat que aquestes xifres són un reflex més de la baixa incidència que el coronavirus manté, ara per ara, a la Comunitat Valenciana en comparació amb altres territoris. “Es fan menys proves diagnòstiques perquè hi ha menys contagis. Continuem amb l'estratègia de que quan es detecta un positiu, fem la traçabilitat dels seus contactes", assegura. Ara bé, Vanaclocha també reconeix que les dades es veuen afectades de manera conjuntural per la proliferació de festius, quan els tests només es fan als hospitals i no als centres de salut. "Hi ha una gran oscilació entre un dia festiu i un que no ho és. Igual que entre un dia que fa sol i un altre que plou, perquè hi ha gent que, si no està molt mal, pot decidir ajornar la seua visita al centre sanitari".

Vanaclocha, en qualsevol cas, descarta que hi haja cap problema d’infradiagnòstic, com sí que en tenen en altres comunitats. El responsable català de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha afirmat aquesta setmana que bona part dels problemes que estan experimentant (la incidència acumulada de Catalunya és sis vegades més gran que la del País Valencià) es deu al fet que “la gent amb simptomatologia lleu, com mal de cap o dècimes, no ha anat al metge aquests dies de Setmana Santa i ha posposat la petició d'assistència sanitària, de manera que ha pogut ser font de contagi. Tot plegat es tradueix en un infradiagnòstic aquesta última setmana”. 

Tot i que l’escenari ací siga més tranquil que no en altres llocs de la Península, des de la Conselleria de Sanitat Universal no deixen d’alertar que les mesures de restricció han de continuar perquè la quarta onada és una amenaça real que ens està envoltant.  

També et pot interessar

stats