Més de tres quartes parts dels majors de 80 anys ja estan vacunats amb la primera dosi

Vora el 6% de la població valenciana ha rebut la pauta completa d'immunització contra la Covid-19 i el grup de 70 a 79 anys és el més retardat en el procés.

Una sanitària vacuna una dona amb la primera dosi
Una sanitària vacuna una dona amb la primera dosi a l'Hospital de Castelló / Europa Press

El 76,7% de la població major de 80 anys a la Comunitat Valenciana (212.048 persones) ha rebut almenys una de les dues dosis necessàries de la vacuna contra la Covid-19, i el 41,4% ja ha completat la pauta d'immunització. És una de les conclusions que s'extrauen del balanç que el Ministeri de Sanitat ha publicat aquest dimecres, per primera vegada des que va començar la campanya de vacunació, amb els percentatges reals de vacunes administrades per trams d'edat. Amb més de tres quarts de la població més major que ja té la primera dosis inoculada, el territori valencià se situa vora sis punts per damunt de la mitjana espanyola (70,8%) i és una de les més avançades, només per darrere d'Andalusia, Extremadura i Navarra. La Conselleria de Sanitat Universal xafarà l'accelerador en els propers dies per a acabar de vacunar aquest grup d'edat, i amb el preparat de Pfizer la setmana que ve poder començar amb les persones de 79 anys. 

Precisament, altra de les coses que evidencien les dades de l'informe és que el grup d'edat entre els 70 i els 79 anys és el més perjudicat en el sistema de vacunació dissenyat a Espanya i el que porta més retard de tots: només un 2,7% de les 437.862 persones que el conformen ha rebut almenys una dosi. La tardança a vacunar-se s'explica perquè l'estratègia espanyola, igual que en altres països d'Europa, limita la vacuna d'AstraZeneca a menors de 65 anys. Això provoca que el tram de 70-79 anys només pot ser inoculat amb els preparats de Pfizer i Moderna, però ha d'esperar que acabe la vacunació dels majors de 80 perquè el sistema per edats els dona prioritat. El carregament de 125.000 dosis de Pfizer que arriba dilluns, el més gran fins ara, servirà per a donar impuls a la vacunació i agafar velocitat de creuer amb aquest grup, que les veus expertes consideren també especialment vulnerable al virus per l'elevada edat però que, en la pràctica, s'ha quedat en els limbs. 

Després dels majors de 80 anys, el segon grup d'edat més avançat és el de 50-59 anys. El 10,1% ja té almenys la primera injecció necessària i el 4,4% la pauta completa. El segueixen el de 25-49 anys (9,6% amb una dosi i 3,8% amb les dues) i el de 60-69 (5,8% amb una dosi i 3,9% amb les dues). Un 4% dels joves entre 18 i 24 anys ha rebut la primera dosi i l'1,4% ha acabat la immunització. L'últim grup etari que contempla el Ministeri de Sanitat és el de 16-17 anys, amb uns percentatges merament testimonials: a penes a l'0,1% se li ha administrat la vacuna. 

La campanya en el sector educatiu, que ha durat quatre sessions distribuïdes en dues setmanes i finalitza aquest dijous, ha sigut cabdal per a impulsar la vacunació en aquests trams d'edat. En total, han rebut la primera dosi d'AstraZeneca –el sèrum amb què s'està immunitzant els sectors essencials– quasi 146.000 persones de més de 3.000 centres educatius, segons xifres de la Conselleria de Sanitat Universal. La segona injecció per a completar la pauta està prevista per a dotze setmanes més tard, en el mes de juny. 

Aquest dijous arriben a Espanya un milió de dosis de la vacuna anglosueca, de les quals 120.000 aniran destinades a la Comunitat Valenciana. Aquesta remesa extra permetrà la Generalitat començar a vacunar, també la setmana que ve, les persones de la quinta del 1956, és a dir, les que tenen ara 65 anys.

Quasi el 6% de la població amb la pauta completa

La Comunitat Valenciana és de les més avançades de l'Estat en la vacunació a majors de 80, però cau a la part baixa de la llista quant a la població general. Les dades del Ministeri de Sanitat xifren en un 12,1% el percentatge de persones a les quals s'ha administrat la primera dosi (516.703 persones), més d'un punt per davall de la mitjana espanyola. La situació es repeteix pel que fa a la pauta completa: un 5,9% de la població valenciana (251.514 persones) ha rebut les dues dosis i ha finalitzat la immunització, quan la mitjana de l'Estat està en el 6,8%. 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, reconeixia aquest dimecres que, tot i el que s'està avançant, el ritme de vacunació és més lent del que voldria el govern valencià, fonamentalment per la mancança de dosis. Aquest pont de Setmana Santa no pararà la vacunació en la major part dels punts habilitats i el cap del Consell confia arribar al principi de l’estiu, quan comença la campanya turística per excel·lència, amb una situació epidemiològica favorable.

També et pot interessar

stats