València Laica exigeix a la Generalitat que reclame a l’Església els bens immatriculats al territori

L'entitat convoca una concentració per a reclamar informació de totes les propietats que l'Església va posar al seu nom des del 1946

València Laica ha exigit al Consell que reclame a l'Església els immobles immatriculats
València Laica ha exigit al Consell que reclame a l'Església els immobles immatriculats / Rober Solsona (Europa Press)

La delegació valenciana d’Europa Laica exigeix aquest dimecres al govern valencià que reclame a l’Església catòlica aquells béns del territori que, des del 1946, aquesta institució va inscriure al seu nom. Un procés que, com ha indicat Raquel Ortiz, portaveu a València d'Europa Laica, en Les notícies del matí, hauria de començar amb la petició al registre de la propietat de la llista de béns que s’ha atribuït l’Església, com ja han fet altres governs autonòmics, per exemple el de Navarra.

València Laica farà aquesta reivindicació a les portes del Palau de la Generalitat. La ciutat és una de les vint d'Espanya on aquest dimecres es protestarà pels edificis que l’Església ha immatriculat erròniament.

Sota el lema "No en són 1.000, en són 100.000", el col·lectiu Europa Laica ha convocat protestes per a manifestar el malestar pels 1.000 edificis que el govern espanyol i l’Església han pactat retornar, però segons aquesta plataforma, haurien de ser-ne 100.000 a tot Espanya, és a dir, haurien de ser tots els que consten en la llista inicial de les immatriculacions.

Decebuts amb la permissivitat

València Laica s’ha mostrat decebuda amb la permissivitat que està tenint tant el govern espanyol com l’autonòmic a l’hora de reclamar a l’Església aquells bens que haja inscrit sense que realment li pertanguen, malgrat haver-ho assumit com a compromís de govern.

“Els governs han d’exigir a l’Església els béns que es va immatricular i si aquesta esgrimeix una certificació eclesiàstica, dir-li que no val si no mostra un document de propietat, com el que tenim totes les persones quan un bé és nostre”, argumentava Ortiz durant la seua intervenció en Les notícies del matí.

La portaveu de València Laica ha instat el Consell a seguir els passos de Navarra, on l’executiu, “també format per un tripartit progressista”, ha demanat la llista dels béns immatriculats per l’Església des del 1900 fins al 2015. “A la Comunitat Valenciana ja ho hem demanat moltes vegades, el Consell el que ha de fer és anar al registre a demanar les còpies simples, no ha de ser una plataforma com la nostra qui faça aquesta tasca, l’ha de fer el Consell”, retreia.

Europa Laica recorda que fa un any la vicepresidenta del govern espanyol en aquell moment, Carmen Calvo, va presentar una llista de prop de 35.000 immatriculacions entre 1998 i 2015. Aquesta xifra actualment s’ha reduït a 1.000 immobles. D’aquestes 1.000 propietats, deu estan en el territori valencià.

Per això, aquest col·lectiu laic exigeix informació detallada sobre les immatriculacions realitzades des del 1946. A més, demana que s'anul·len totes les tramitades després del 1978 per inconstitucionalitat, segons argumenten.

Al mateix temps, Europa Laica reivindica una llei que fixe els criteris per a qualificar el patrimoni cultural religiós de domini públic.

També et pot interessar

stats