L'Església s'obri a retornar un miler d'immobles immatriculats després de no poder confirmar la seua propietat

La Conferència Episcopal ha firmat un pacte amb el govern espanyol per a facilitar la regularització dels béns

El campanar de Benicarló, inicialment matriculat per l'Església i el qual un jutjat ha decretat que és propietat de l'ajuntament
El campanar de Benicarló, inicialment matriculat per l'Església i el qual un jutjat ha decretat que és propietat de l'Ajuntament / À Punt NTC

L'Església s'obri a retornar un miler d'immobles que té al seu nom després de constatar que no pot confirmar la seua titularitat o que ha conegut que aquesta correspon a un tercer. Així ha quedat palés en l'acord sobre les immatriculacions que han firmat el govern espanyol i la Conferència Episcopal, i que s'ha fet públic després de la reunió del cap de l'executiu, Pedro Sánchez, i el de l'Església espanyola, el cardenal Juan José Omella. Només deu béns d'aques miler corresponen a la Comunitat Valenciana.

El pacte s'ha tancat en la comissió entre les parts que es va activar després que el govern espanyol fera públic i remetera al Congrés un llistat de béns immatriculats (registrats per primera vegada) per l'Església catòlica entre els anys 1998 i 2015, gràcies a la reforma de la llei hipotecària aprovada per l'executiu de Jose Mª Aznar. Aquest informe censava en vora 35 mil els immobles immatriculats, vora un miler d'ells a la Comunitat Valenciana.

Ara, en un comunicat conjunt del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica i de la Conferència Episcopal, s'assegura que després d'un "estudi exhaustiu" i amb consultes a les diverses diòcesis, l'església no pot confirmar la propietat d'un miler dels béns que té al seu nom.

Segons aquesta nota, l'executiu posarà en coneixement de les entitats locals i dels registres aquesta informació perquè es puguen iniciar els processos de regularització que, si s'escau, pogueren correspondre.

També et pot interessar

stats