Una setmana de l’incendi forestal més gran d'enguany a la Comunitat Valenciana

Amb 1.600 veïns d’una desena de municipis desallotjats i 4.600 hectàrees cremades, aquest foc està marcant l’Alt Millars

L'incendi forestal de Vilanova de Viver (lAlt Millars) continua actiu huit dies després
L'incendi forestal de Vilanova de Viver (l'Alt Millars) continua actiu huit dies després / Biel Aliño / EFE

Es compleix una setmana des que va començar el malson per al veïnat de l’Alt Millars: l'incendi forestal més gran de l'any a la Comunitat Valenciana i a la península Ibèrica s’iniciava prop després de les 13:00 hores. Maria Ángeles Morón, una veïna de San Agustín, el poble de Terol que fita amb Vilanova de Viver, va donar la veu d'alerta al 112. “En qüestió de minuts es va triplicar. De seguida vaig trucar perquè vaig entendre que això no es tractava d’una crema de llenya, era un incendi”, ha assegurat a À Punt Notícies

Minuts abans de les primeres telefonades a Emergències, una brigada municipal havia estat fent treballs de neteja. Era un dia amb avís oficial per risc alt d'incendi forestal per les condicions meteorològiques. La Guàrdia Civil investiga si una espurna va causar un conat d'incendi, que els quatre membres del grup municipal no van poder controlar. El foc es va iniciar en una zona boscosa; és a dir, amb molt de combustible i de difícil accés. Poques hores més tard, ja s'havien cremat mil hectàrees. 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va acompanyar els tècnics en la primera de les moltes reunions nocturnes que es van fer al centre de comandament avançat de Barraques. “Com sempre quan hi ha un incendi, el més important és la protecció de les vides humanes i posteriorment també dels béns materials”, va explicar Puig. Salvador Almenar, director general d'Interior, compareixeria també davant els mitjans per confirmar que “l’evolució, si no d’una manera explosiva, sí que podem dir que ha sigut molt violenta, i amb una velocitat de propagació molt ràpida”. En aquell moment, els efectius terrestres desplegats sumaven 430 persones. Sis dies després, la xifra havia pujat a 700 efectius. El foc ha arrasat ja 4.700 hectàrees. 

1.600 veïns desallotjats

Durant la mateixa vesprada de dijous, es van evacuar 800 persones en distints nuclis urbans. Primer de Los Calpes i La Font de la Reina, després Los Ramones i Los Tarragones, a Terol. Més tard es desallotjaria la Pobla d'Arenós, Los Cantos i La Monzona. Finalment, Montanejos, que s’havia convertit en un punt d’acollida per a part d’aquest veïnat mobilitzat, es va desallotjar. Tots van haver d'anar-se'n sense tindre temps de poder agafar res. Només coses imprescindibles: medicaments, una peça de roba, les claus de casa i el mòbil. “La Guàrdia Civil ens ha demanat eixir vora les 15:00 hores”, contava un veí de Los Calpes. 

Amb el pas dels dies, els nuclis urbans desallotjats s’ampliaven: Figueres, Pavies, Torralba, Aranyel i La Artijuela abandonaven sa casa pel risc que el foc entrara a la serra d’Espadà. També es va confinar durant unes hores el veïnat de Caudiel per la proximitat del fum i es va posar en alerta l’Ajuntament de Cirat, que finalment, per sort, no va haver d’eixir.

El director del CCA: “He tingut malsons en què no ho apagàvem, ara no en tinc”

El director del centre de comandament avançat, Andrés Balfagó, explicava aquest mateix dijous que tenia “malsons, on somiava que no ho apagàvem, però ja no en tinc”, ha reconegut. “Estic més tranquil”, ha afegit, per a després demanar no avançar-se amb el que puga passar segons l'evolució de la meteorologia, encara que és “optimista”. 

I és que els canvis en la meteorologia durant els següents dies han facilitat o dificultat les tasques en funció del vent, de la humitat i de la temperatura. “És fonamental aquesta finestra d’oportunitat que ens dona la meteorologia”, va indicar Gabriela Bravo, consellera d'Interior, dimarts, després de cinc dies de lluita incansable contra el foc.

Un dels moments més alarmants d’aquests dies ha sigut quan el foc traspassava la CV-195, marcada com a escut de protecció per a la serra d'Espadà. "Això ho saben? Jo crec que no ho saben", comentava un bomber des del camió on van comprovar el salt del foc. També impactava l'arribada de l'incendi a Montant, amb les flames a tocar de les cases i la desolació de les vivendes arrasades a La García, barri del municipi de San Agustín. Set dies en què els bombers han creat tallafocs, han encés foc tècnic i han refredat el terreny amb les mànegues, des de terra, i amb descàrregues precises, des d'hidroavions i helicòpters.

Aquest dijous, huité dia de l’incendi forestal, el foc continua en tres punts crítics: Montant, la Font de la Reina i Montanejos. Les condicions han sigut més favorables del que s’esperava aquest matí, amb ratxes de vent de 15-20 km/h, i han permés que mitjans aeris i terrestres treballaren amb normalitat.

Amb la tornada a casa de manera escalonada (114 aquest dijous i vora 200 ahir dimecres), els veïns i veïnes demanen que no se’ls oblide i es treballe per a evitar que incendis com aquest es repetisquen en el futur. 

També et pot interessar

stats