Emergències anticipa un dijous "extrem" i "molt complicat" contra el foc de l'Alt Millars per la previsió meteorològica

La Generalitat autoritza la tornada de la població, que no podrà eixir del nucli urbà perquè les carreteres queden lliures de trànsit i es vol evitar el "turisme d’incendi"

Un agent de la Guàrdia Civil controla la tornada a casa d'alguns dels veïns desallotjats
Un agent de la Guàrdia Civil controla la tornada a casa d'alguns dels veïns desallotjats / @GVA112
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
29 de març 2023 - 13:48 Actualitzat: 29 de març 2023 - 21:42

El director de l’Agència d’Emergències de la Generalitat, Josep Maria Àngel, ha valorat la "positiva evolució" dels treballs de lluita contra l'incendi que des de dijous crema a l'Alt Millars. Àngel ha explicat també que han extremat les mesures en els dos punts d'atenció prioritaris, de Montant-Montanejos i la Font de la Reina. En tot cas, ha deixat clar que demà dijous serà un dia "molt complicat", segons ha detallat Aemet. "Demà tindrem un vent de ponent, de més de 70 quilòmetres hora, i una humitat inferior al 20%. Això fa que demà siga un dia extrem i on tot el treball fet hui calga reforçar-lo", ha dit. "L'incendi continua actiu", ha resumit. En eixe context ha afegit que és molt aventurat la tornada de tots els desallotjats.

El responsable d'Emergències també ha dit que durant la nit de dijous continuaran treballant sobre el terreny 350 mitjans terrestres coordinats en dos drons amb càmera tèrmica i dijous, entre 12 i 15 mitjans aeris, a petició del centre de comandament avançat, per si resorgiren les flames. L’incendi encara està actiu: 50 quilòmetres de perímetre i 4.700 hectàrees afectades. 

Al llarg de la vesprada de dimecres, d'altra banda, el veïnat de Vilanova de Viver, la Pobla d'Arenós, Figueres, Pavies, La Monzona i Los Cantos ha començat a tornar a casa aquesta vesprada, però amb condicions: no podran eixir del nucli urbà. La Guàrdia Civil controlarà el trànsit per les carreteres, per on sols podran circular, en cas de necessitat, els residents per a evitar, d’una banda, el col·lapse de les carreteres per part dels visitants i, d’altra, no dificultar el pas als mitjans d’extinció. En conjunt, Emergències de la Generalitat considera que tornaran a la seua llar al voltant de 200 persones d'un total de 1.600 desallotjades.

Així ho ha exposat la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, en la compareixença que ha oferit a les 13:30 hores per a exposar la situació de l’incendi que, des de dijous, crema l’Alt Millars i que, a hores d'ara, mostra una evolució "favorable".

Tots aquests veïns hi tornaran de vesprada. "Durant el matí s'han fet comprovacions en els municipis per a garantir que tinguen els serveis bàsics", ha puntualitzat la consellera. La població afectada per aquesta mesura són unes 200 persones. 

Montanejos i Montant estan molt prop de zones amb barrancs de difícil accés i poden tindre encara punts crítics Gabriela Bravo - Consellera de Justícia

D’altra banda, i pel que fa al veïnat que continua evacuat, de localitats com Montant o Montanejos, la consellera no ha dit quan podran retornar-hi. Per a justificar aquesta decisió, Bravo ha argumentat que poblacions com aquestes "estan molt a prop de zones amb barrancs de difícil accés i tenen encara punts crítics", per la qual cos encara no s’autoritza la tornada.

Per la seua banda, l’alcalde de Montanejos, Miguel Sansalinas, en un missatge que ha transmés a la població, ha establit "dijous a la vesprada" o "divendres al matí" com a data per a tornar, encara que ha recordat que "la situació és molt variant i depén de l’evolució del foc".

Montanejos ha estat sense electricitat durant uns dies i els primers a tornar seran els hostalers, que van haver d’eixir a tota velocitat amb les neveres plenes i preparades per a la temporada turística. “Ara es veu més a prop la tornada a casa”, ha afirmat l’alcalde, que ha confirmat que el primer pas serà “muntar un comboi de vehicles, perquè tots els empresaris que tinguen elements peribles a les neveres o congeladors puguen comprovar com es troben”. 

La futura tornada també ha augmentat l’estat ansiós del veïnat que vol veure als seus animals. “Es trobaven amb molta set després de ja no sé ni quants dies, perquè els faltava l’aigua, però en principi estaven tots bé”, ha assegurat un dels veïns que va poder pujar acompanyat de la Guàrdia Civil per a atendre el bestiar del poble. Tots han respirat alleujats, ja que la desgràcia podria haver sigut major. “Hem tingut la sort que hi havia un gran tallafoc, que l’Ajuntament ha posat molt de la seua part, i gràcies a això s’han salvat”, ha afirmat entre llàgrimes un dels propietaris. 

Els 700 efectius terrestres i una vintena de mitjans aeris continuen treballant, ara situats entre el barranc de la Pudía, a la Font de la Reina i a la CV-195, a Montant, en el punt on el foc va botar la carretera i amenaçava la serra d'Espadà. El treball dels brigadistes i bombers ha donat fruits i no s'ha detectat cap revifament de les flames. La superfície cremada continua xifrant-se en 4.600 hectàrees de gran valor ecològic i un perímetre de 55 quilòmetres.

A pesar de la bona evolució de l’incendi, la consellera de Justícia ha assenyalat que "és fonamental estar ben preparats abans de les males condicions de dijous, que serà un dia complicat que pot donar lloc a reproduccions". Les previsions apunten que aquesta pròxima matinada començarà a entrar el ponent a l’Alt Millars, que anirà incrementant-se, sobretot a partir del migdia.

Les ràfegues de vent, unides al descens de la humitat i la pujada de la temperatura poden crear unes circumstàncies favorables perquè reviscole el foc; per això, aquest dimecres els esforços se centren a refrescar els punts calents. 

També et pot interessar

stats