Un veí de Los Calpes després d’entrar al poble: “Queda algun oasi verd"

Francisco intentava entrar a Montant, d’on el van evacuar dijous, per veure si els seus animals estaven “vius o morts”

Juan Miguel Collado, veí de Los Calpes, relata als mitjans de comunicació com ha trobat el seu poble, on va poder tornar dimarts per a alimentar els seus animals
Juan Miguel Collado, veí de Los Calpes, relata als mitjans de comunicació com ha trobat el seu poble, on va poder tornar dimarts per a alimentar els animals / À Punt NTC

“Queda algun oasi, encara podem veure alguna zona verda. El que vull dir a la gent és que, quan tornen, el veuran diferent, però és el que hi ha”. Tot i l’angoixa i el panorama desolador que deixa l’incendi que ha devorat l’Alt Millars des de dijous, queda una escletxa d’optimisme, com la que transmetia Juan Miguel Collado, veí de Los Calpes, un dels primers nuclis que van quedar desallotjats.

Ell ha pogut tornar al poble, acompanyat per la Guàrdia Civil, i durant una visita ràpida per a donar de menjar als animals que no es va poder emportar amb ell quan dijous van desallotjar el poble.

En preguntar-li pel seu estat, una vegada vista la desoladora estampa que han deixat les flames, no troba les paraules: “És difícil d’explicar”, i es fa el silenci. “Fotuts”, sentencia.

Els meus animals estaven bé, però amb set, molta set Juan Miguel Collado - Veí i regidor de Los Calpes

Remarca, amb la intenció de transmetre tranquil·litat al veïnat, que a Los Calpes no hi ha cases afectades i els apunta que els seus animals, que han passat aquests dies al poble que amenaçaven les flames estaven “bé, però amb set, molta set”. “Tenien molta set”, puntualitzava.

Qui no mostrava la mateixa certesa era Francisco Bayo, un veí de Montant, població que va abandonar dijous a la nit. Des d’aleshores no sap res de la mitja dotzena de gallines i la vintena de conills que criava: “No sabem si estan vius o morts”, assenyalava mentre es dirigia al lloc de comandament avançat amb la intenció de demanar permís per a accedir a donar-los menjar.

Assegura estar “tranquil” des que va abandonar el poble. “Jo he fet el que he pogut”, manifestava als periodistes amb la veu tallada. Entre sospir i sospir, recrimina a les administracions que no hagen netejat la muntanya.

Si ens hagueren deixat fer tallafocs... Francisco Bayo - Veí de Montant

“Si ens hagueren deixat fer tallafocs...”, lamentava, alhora que apuntava a restes acumulades en la muntanya com a una de les causes del primer gran incendi de l’any. “No ens deixen tallar arbres i mira...”, indicava als periodistes.

Després de dies angoixosos i fora de casa, Juan Miguel, que també és regidor de Los Calpes, creu que sols queda fer una cosa: “Aprendre del que ha passat”. 

També et pot interessar

stats