Agricultura amplia la prohibició de les cremes controlades de residus forestals i restes agrícoles

Les altes temperatures i l'elevada disponibilitat de la vegetació forestal augmenten el risc d’incendis

Diversos efectius d'extinció observen un dels vessants cremats en l'incendi de Vilanova de Viver
Diversos efectius d'extinció observen un dels vessants cremats en l'incendi de Vilanova de Viver / Manuel Bruque (Efe)

La crema de residus agrícoles i forestals ha quedat completament prohibida en qualsevol circumstància, tal com ha anunciat aquest dimarts la consellera d’Agricultura, Isaura Navarro. La conselleria tramita una resolució per a impedir noves autoritzacions de crema controlada davant l'actual situació de perill d'incendis i l'actual incendi de Vilanova de Viver (Alt Millars).

La legislació actual regula la crema de marges de cultiu i de restes agrícoles o forestals fora del període comprés entre l'1 de juliol i el 30 de setembre, sempre que es realitze de manera controlada i dins les zones autoritzades, situades fora de zones forestals i en aquelles confrontants o amb una proximitat menor de 500 metres. Ara, la prohibició s'amplia. La resolució d'Agricultura argumenta la decisió davant les elevades temperatures que afecten la Comunitat Valenciana i la previsió per als pròxims dies, cosa que es tradueix en unes condicions adverses que se sumen a l'elevada disponibilitat de la vegetació forestal. 

Navarro ha insistit en la necessitat que "davant aquesta situació d’emergència climàtica, hem d’adoptar mesures de precaució". La consellera ha remarcat que "en aquest període s’han duplicat el nombre d'incendis" i ha recordat que ens trobem "en una situació de sequera prolongada", la qual cosa obliga l’administració a prendre aquest tipus de mesures. 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que estem "davant d'una situació quasi d'estiu", per la qual cosa "la campanya ha començat pràcticament" i "hem de prendre les decisions més oportunes per a evitar desastres com l'actual". Per aquest motiu, ha defensat que "adoptar solucions dràstiques, en tot el referent a la prudència, davant del foc a les zones muntanyenques". 

Aquest dimarts a primera hora del matí, el servei d’Emergències anunciava per Twitter la prohibició d’"encendre qualsevol mena de foc encara que estiga autoritzat al Pla Local de Cremes". 

Durant el 2023 s'han produït 91 incendis forestals, segons indica la conselleria. Això significa que el nombre d'incendis s'ha multiplicat per dos respecte al 2022: les dades indiquen que l'estadística està quinze punts per damunt de la mitjana dels últims deu anys. 

La resolució que avança la prohibició de cremes agrícoles entrarà en vigor l'endemà de la publicació al DOGV. Per tant, es prolongarà fins que es produïsca una nova resolució.

També et pot interessar

stats