El primer gran incendi de l'any avança sense control després d'haver cremat més de mil hectàrees a l'Alt Millars

Un total de díhuit mitjans aeris es reincorporen a l’extinció aquest divendres per a intentar estabilitzar l’incendi

Vista de les flames des de la Pobla d'Arenós
Vista de les flames des de la Pobla d'Arenós / Emergències GVA

L’incendi que s’ha registrat aquest dijous al migdia a l’Alt Millars ha cremat ja més de mil hectàrees i ha obligat a evacuar huit nuclis urbans del nostre territori i almenys tres més a la província de Terol, ja que el foc, que s’ha originat a Vilanova de Viver, afecta una zona limítrofa amb Aragó. Es tracta del primer gran incendi de l'any.

Poc abans de la mitjanit, els responsables de la lluita contra el foc ordenaren desallotjar Aranyel i Montant. En aquest sentit, el Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències ha mobilitzat una unitat de SVB i diverses ambulàncies per a traslladar una vintena de residents amb mobilitat reduïda des del centre de Montant.

Segons les últimes informacions del servei d'Emergències de la Generalitat, el veïnat de la Font de la Reina, Los Calpes, Los Cantos, La Monzona, la Pobla d’Arenós, Montanejos, Montant i Aranyuel segueix fora de les seues cases, a l'espera que els mitjans d'extinció puguen controlar l'avanç del foc.

Incendi de Vilanova de Viver
Incendi de Vilanova de Viver / À Punt NTC

El foc ha tingut un comportament molt violent des de l'inici. “Els bombers han detectat en pocs minuts que el foc tenia una capacitat d’evolució molt alta i era molt violent, no només per les condicions meteorològiques a la zona, amb el vent, sinó pel combustible, ja que hi ha una gran quantitat de combustible i molt exposada. A més, hem tingut uns mesos molt secs amb poca pluja”, ha apuntat Almenar. També ha dit que ara com ara es desconeixen les possibles causes de l'incendi i que les investigaran la Conselleria de Medi Ambient i la Guàrdia Civil.

Pel que fa a la població evacuada, la Conselleria de Sanitat Universal ha mobilitzat un hospital de campanya a la zona, mentre que la Creu Roja gestiona l’habilitació d’un alberg al poliesportiu de Sogorb amb capacitat per a 600 persones.

Puig: “Treballarem durament tota la nit”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha desplaçat fins a la zona afectada i ha indicat que es treballarà durament durant tota la nit, aprofitant que les condicions meteorològiques són més favorables per a tractar d'estabilitzar el foc al llarg de divendres. Aquest divendres s'hi incorporen díhuit mitjans aeris amb l’objectiu de perimetrar el foc i avançar cap a l'estabilització al llarg del dia.

És important avançar tot el que siga possible durant aquesta nit perquè les previsions per a demà de matí no són bones, segons apunten les previsions meteorològiques. Durant la nit la velocitat del vent afluixarà i bufarà des de l’oest, amb temperatures de vora els 13 °C, però a partir de l’eixida del sol el vent bufarà de ponent i de mestral amb ratxes fortes. A més, les temperatures pujaran molt ràpidament i arribaran a valors superiors a 25 °C, amb una humitat molt baixa. Condicions totes gens favorables per a l’extinció del foc.

Ara mateix, treballen en l'extinció del foc 425 efectius, entre els quals hi ha deu unitats de bombers forestals de la Generalitat, onze autobombes, deu dotacions de bombers del Consorci Provincial de Castelló, una unitat de l'UME, dues ambulàncies SAMU i un SVB, tres agents mediambientals i una unitat de prevenció d’incendis. 

El cap del Consell també ha agraït la col·laboració del govern d’Aragó, amb qui mantindrà una reunió aquesta nit per a establir un Cecopi únic i continuar treballant conjuntament. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s’ha posat en contacte amb ell des de Brussel·les per a interessar-se per l’evolució del foc. Els missatges de solidaritat han envaït les xarxes socials.

Pel que fa a les característiques de la zona on s’ha declarat l’incendi, Puig ha explicat que són boscos de molt difícil accés que estan completament deshumanitzats perquè no s'hi du a terme cap activitat ramadera. I quan hi ha un incendi en un terreny d’aquestes condicions, “sempre és molt virulent”. Puig ha destacat, a més, que “com sempre” la prioritat és la protecció de les vides humanes i els béns materials. Per això s’ha procedit al desallotjament de deu nuclis urbans. 

Columna de fum de l'incendi
Columna de fum de l'incendi / Javier Escriche / Europa Press

"Els boscos tenen moltíssim combustible"

Per a l'enginyer forestal Ferran Dalmau, "hem iniciat la campanya d'incendis forestals massa prompte", la qual cosa ha derivat en una situació problemàtica per als equips d'extinció. "Estem en una zona de pinars i boscos molt vells, molts d'ells afectats per la neu del 2017 i molts danyats, morts i secs per una pedregada molt forta que hi va haver l'any 2018", cosa que els fa "disponibles a cremar-se", ha explicat Dalmau. "El foc avançava cap a l'embassament i és una possible línia de control, però aquests boscos no tenen una gestió forestal i, per tant, tenen moltíssim combustible disponible per a l'incendi", ha afegit. 

Dalmau ha incidit que "és més important l'estat del territori que la causa inicial del foc". "Els boscos i les muntanyes de Castelló incorporen cada any una biomassa residual aproximada d'unes 63.900 tones, un excés anual que, si no s'extrau, són estalvis d'energia en aquesta zona forestal, però que també es pot cremar d'una forma brutal", ha advertit el tècnic.

Segons ha indicat el Consorci Provincial de Bombers de Castelló en el seu compte de Twitter, al dispositiu li espera "una llarga nit". Demà les previsions meteorològiques no són positives, segons han apuntat.

També et pot interessar

stats