"És un incendi violent i explosiu": El foc declarat a Vilanova de Viver sorprén els efectius i el veïnat

La prioritat dels serveis d'emergències és protegir la ciutadania i, després, el medi natural

Imatge aèria de l'incendi forestal declarat a Vilanova de Viver
Imatge aèria de l'incendi forestal declarat a Vilanova de Viver / @intersinbbff

L'incendi forestal de Vilanova de Viver (Alt Millars) que ha calcinat ja 900 hectàrees, ha obligat a evacuar entre 800 i 1.000 persones, entre el veïnat i persones visitants de huit nuclis urbans: a la Font de la Reina, la Pobla d'Arenós i les pedanies de Los Calpes, Los Cantos i La Monzona (tots a l'Alt Millars), s'han sumat a última hora de la vesprada Montanejos i les pedanies La Alquería i La Artijuela.

Miguel Sandalinas, alcalde de Montanejos, ha explicat en directe durant el programa de Bona vesprada com el veïnat s'ha vist sorprés per l'avís d'Emergències quan ells mateixos havien començat a allotjar a les seues instal·lacions municipals les persones desplaçades. “Des d’Emergències ens diuen que veuen convenient buidar el nostre poble i, en el nostre cas, és més complex, perquè teníem els hotels plens i amb una ocupació molt alta", ha explicat.

L'Ajuntament ha participat en l’operatiu per a no deixar ningú arrere. Mentre a la gent de fora els han enviat temporalment a la Casa de la Cultura i els han donat de berenar, l'alcalde ha ajudat la Policia Local per mitjà del ban municipal i les xarxes socials per a anunciar a la població que havien d'abandonar les seues vivendes.

Una d'aquestes veïnes reallotjades, provinent de Pobla d’Arenós, ha mostrat la seua preocupació. “Encara que ens diuen que de moment el foc no afecta les nostres cases i hi ha un fort desplegament dels pobles dels voltants, la gent està preocupada perquè és la nostra riquesa”, ha explicat, referint-se a l'espai natural.

L'alcalde de Montanejos, Miguel Sandalinas, abans de desallotjar el poble
L'alcalde de Montanejos, Miguel Sandalinas, abans de desallotjar el poble / À Punt Mèdia

"Un incendi molt violent i amb una capacitat de propagació molt alta"

Salva Almenar, director general d’Interior de la Generalitat, ha descrit l’incendi forestal com “molt violent i amb una capacitat de propagació molt alta”. Des del lloc de comandament de Barraques (Alt Millars), Almenar ha explicat que les condicions meteorològiques a la zona, amb forts vents, i la sequedat del terreny, “convertit en un combustible molt exposat”, ha provocat que el foc actue “de manera explosiva i violenta”, ha incidit. 

Respecte a les causes, Almenar ha remés al treball de la Guàrdia Civil i la Conselleria de Medi Ambient i ha explicat que “hi haurà temps després per a investigar. En aquests moments la nostra prioritat són les persones i després el medi natural”. Segons el director general, el foc “encara és molt incipient, amb molts medis terrestres i aeris sobre la zona i una gran columna de fum, on els efectius treballen de moment per a controlar-lo i evitar-ne la propagació. Ja no és només un incendi forestal; és una emergència de protecció civil, perquè tenim diversos nuclis de població desallotjats”, ha explicat.

També et pot interessar

stats