Més de 800 persones desallotjades per un violent incendi que ja ha cremat més de 1.000 hectàrees a l'Alt Millars

El foc avança sense control i els mitjans aeris s'han retirat ja per l'arribada de la nit

L'incidi des de Pobla d'Arenós (Alt Millars) i Linares de Mora (Terol) / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
23 de març 2023 - 14:39 Actualitzat: 23 de març 2023 - 22:07

Més de 800 persones han sigut desallotjades d'almenys huit nuclis urbans per un violent incendi que ja ha cremat més de 1.000 hectàrees a l'Alt Millars. Diverses unitats de bombers forestals i de bombers del Consorci de Castelló i efectius de l'UME tracten de controlar l'incendi forestal declarat aquest dijous al terme de Vilanova de Viver (Alt Millars) vora la una del migdia, que ha obligat a evacuar de moment huit nuclis urbans. A més, el foc també afecta la província de Terol (Aragó), on s'han desallotjat els municipis d'Olba, Los Ramones, Los Tarragones i altres llogarets de San Agustín.

Tot i no ser encara la temporada dels incendis forestals, el foc de Vilanova de Viver es registra a penes 48 hores després d'un altre incendi, originat arran d'una crema agrícola, que va provocar l'evacuació preventiva d'un càmping a Viver (Alt Palància). 

Més de 1.000 hectàrees cremades

El director general d’Interior, Salva Almenar, ha informat que hi ha més de 800 persones desallotjades pel foc, que ja ha cremat més de 1.000 hectàrees, segons ha informat el director del post de comandament avançat, Manuel Villanueva. Fins ara, l’incendi ha obligat a desallotjar a huit nuclis urbans: Montanejos —i les pedanies La Alqueria de Montanejos i La Artejuela—, la Font de la Reina, la Pobla d'Arenós —i les pedanies de Los Calpes, Los Cantos i La Monzona— tots a l'Alt Millars, però, de moment, cap d'ells ha sigut afectat pel foc.

Nuclis urbans afectats per l'incendi originat a Vilanova de Viver
Nuclis urbans afectats per l'incendi originat a Vilanova de Viver / À Punt NTC

Des del post de comandament de Barraques (Alt Millars), Almenar ha explicat que el foc ha tingut un comportament molt violent des de l'inici. “Els bombers han detectat en pocs minuts que el foc tenia una capacitat d’evolució molt alta i era molt violent, no només per les condicions meteorològiques a la zona, amb el vent, sinó pel combustible, hi ha una gran quantitat de combustible i molt exposada, hem tingut uns mesos molt secs amb poca pluja”, ha apuntat. També ha dit que ara com ara es desconeixen les possibles causes de l'incendi, de la qual cosa s'encarregaran tant la Conselleria de Medi Ambient com la Guàrdia Civil.

D'altra banda, des de l'Agència Estatal de Meteorologia de la Comunitat Valenciana, Aemet, han precisat que les condicions meteorològiques han sigut molt desfavorables per a l'extinció de l'incendi i han propiciat la ràpida propagació del foc, ja que a les 15:00 hores el vent bufava del sud i sud-oest, mentre que la humitat relativa era inferior al 30% i es fregaven els 25º de temperatura. Al llarg de la vesprada les unitats terrestres han treballat molt bé a la cua de l’incendi, on s’ha pogut consolidar el perímetre, però no ho han tingut tan fàcil els mitjans aeris, a causa de la gran columna de fum, que ha sigut visible en diversos quilòmetres a la redona i a vista de satèl·lit durant tota la vesprada. 

Columna de fum de l'incendi dijous de vesprada
Columna de fum de l'incendi dijous de vesprada / Javier Escriche / Europa Press

Treballant en l’estratègia per a les pròximes hores

El director general d’Interior ha indicat que el perímetre de l’incendi encara no està ben delimitat, però supera les 1.000 hectàrees, perquè ha tingut una alta propagació des del seu començament. Preocupa especialment el flanc dret de l'incendi perquè, actualment, és el més perillós.

La previsió és que cap a les 21:00 hores canvie el vent. Fins ara anava direcció a l’embassament, que ha fet de fre, però el canvi espentarà el flanc dret de l’incendi en direcció a Montanejos. Per això s’ha pres la decisió preventiva de desallotjar el municipi. Preocupa que demà divendres està previst que bufe molt fort el vent de ponent i això podria fer que el cap de l'incendi es convertira en cua, i es revife la columna de fum.

Pel que fa a la població evacuada, la Conselleria de Sanitat ha mobilitzat un hospital de campanya a la zona, mentre Creu Roja gestiona l’habilitació d’un alberg al poliesportiu de Sogorb amb capacitat per a 600 persones. Així mateix, la Conselleria de Política Territorial ha mobilitzat un autobús per a col·laborar en el desallotjament de Montanejos. 

Actualment, treballen en l'extinció del foc 425 efectius. Entre els quals deu unitats de bombers forestals de la Generalitat, onze autobombes, deu dotacions de bombers del Consorci Provincial de Castelló, un escamot de l'UME, dues ambulàncies SAMU i un SVB, tres agents mediambientals i una unitat de prevenció d’incendis. 

Dues carreteres tallades

A les 17:00 hores la Direcció General de Trànsit ha informat que l’incendi ha obligat a tallar dues carreteres secundàries a la Comunitat Valenciana: la CV-20 en Montanejos i la CV-20 en la Font de la Reina. També s’ha hagut de tallar la CV-207 a Mases i Tamboril, a Terol. 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha comunicat a través del seu compte de Twitter que segueix “amb preocupació” l’evolució de l’incendi, i ha agraït el treball a tots els cossos d’emergències que treballen en les tasques d’extinció. “El més important és protegir les vides humanes”

La consellera de Justícia, per la seua banda, ha dit que està seguint l’evolució de l’incendi amb preocupació i ha traslladat la seua solidaritat amb el veïnat dels municipis afectats. També ha agraït el treball de “tots els professionals que estan lluitant incansablement contra el foc”.

Per la seua banda el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha informat que ha parlat amb Puig per a conéixer l'evolució de l'incendi i ha traslladat la seua solidaritat al veïnat afectat, especialment el que ha sigut desallotjat. També ha donat les gràcies a l’UME i tots els efectius d’emergències, i els ha demanat “molta precaució”.

El candidat del Partit Popular a la presidència de la Generalitat, Carlos Mazón, ha animat els mitjans d’extinció i els equips d’emergències que treballen en l’incendi i ha traslladat el seu suport als municipis afectats i el veïnat desallotjat a través d’un missatge de Twitter. 

El també candidat a presidir la Generalitat Valenciana, Joan Baldoví, ha traslladat el seu suport a les persones afectades per l’incendi i ha enviat força i agraïments eterns per als equips d’extinció. 

Mamen Paris, síndica de Ciutadans a les Corts i candidata a la presidència de la Generalitat, ha tuitejat que està seguint l’evolució de l’incendi “amb preocupació” i ha enviat ànim al veïnat desallotjat i el seu suport als bombers i agents que treballen en l’extinció del foc. “Un nou drama en una zona ja castigada pel foc aquest estiu”, ha postil·lat. 

Per la seua banda, la síndica de Podem a les Corts, Pila Lima, s’ha mostrat preocupada per l’incendi i ha enviat molt d’ànim als efectius que lluiten contra el foc i molta força al veïnat afectat. “Desitgem que prompte puga ser controlat”, ha afegit. 

Incendi limítrof amb Terol

El foc s'ha originat a la Comunitat Valenciana, a una zona de l'Alt Millars limítrofa amb Terol, i ha avançat fins a Aragó. Per això hi ha dues etiquetes de Twitter per a seguir l'evolució de l'incendi: #IFVillanuevaViver per a la Comunitat Valenciana i #IFSanAgustín per al mateix incendi a Aragó. És una zona de barranc amb gran massa forestal i una gran columna de fum es pot veure des de diversos quilòmetres a la redona. Segons han informat fonts del Consorci Provincial de Bombers de Castelló, l'avanç de les flames està sent ràpid per la quantitat de massa combustible, que està molt seca per la falta de precipitacions en els últims mesos en la zona. 

El govern d'Aragó ha establert el post de comandament avançat a San Agustín (Terol) i el nivell d'emergència 1, que correspon a un incendi que requereix mesures puntuals i concretes per a la protecció de la salut de les persones o per als béns aïllats amenaçats, com ara xarxes de subministrament (electricitat, aigua o gasoductes) o edificacions aïllades. Segons fons de l'executiu autonòmic, per a l'extinció del foc han mobilitzat tres brigades helitransportades, dues terrestres, dues autobombes i tres tècnics.

També et pot interessar

stats