Un 82,8% dels espanyols, disposats a vacunar-se

Els dubtes sobre la seguretat i la por dels efectes adversos, les principals raons per a rebutjar-la

Un pacient en el moment de rebre la vacuna contra la Covid
Un pacient en el moment de rebre la vacuna contra la Covid / Reuters

A pesar dels canvis de criteri en l’administració de certes vacunes i del debat que està sorgint al voltant dels preparats d’algunes farmacèutiques, com el d’AstraZeneca o el de Janssen, la majoria dels espanyols volen que se’ls administre alguna dosi contra el coronavirus quan els arribe el torn, segons conclou l’enquesta del Centre d'Investigacions Científiques (CIS) duta a terme entre el 5 i el 14 d’abril. 

D’acord amb aquest sondeig, el 82,8% dels espanyols vol rebre la vacuna, un percentatge lleugerament superior al registrat fa un mes (82,1%). El sondeig reflecteix també que un 6,2% dels entrevistats no vol vacunar-se, quasi un punt més que en l’estudi publicat el març passat, quan el 5,4% es va pronunciar en contra de rebre la vacuna. 

Pel que fa a aquests enquestats que rebutjarien la immunització, un 34,6% descarta la vacuna perquè no es refia, mentre que un 25,3% diu que té por dels efectes adversos. A més, hi ha un altre 2,8% dels enquestats que no es vacunaria perquè nega l'existència de la Covid i un 3,1%, perquè es declara antivacunes.

La vacuna d’AstraZeneca ha sigut una de les més qüestionades. A Espanya se'n va paralitzar l'administració durant uns quants dies, al març, després que alguns pacients que l’havien rebuda patiren una trombosi.

A més, també en relació amb aquesta vacuna, el Ministeri de Sanitat ha ampliat en diverses ocasions l’edat límit per a injectar-la, que va passar dels 55 anys inicials, fins als 70 de l’actualitat. Així mateix, a hores d’ara queden enlaire els pacients que han rebut la primera dosi i són menors de 60 anys. 

La vacuna de Jonhson and Jonhson, que a Espanya encara no s’ha administrat perquè està esperant que l’Agència Europea del Medicament done el vistiplau definitiu, també ha deixat d’injectar-se als Estats Units en identificar-se sis casos d'una mena de coàgul sanguini "rar i greu", segons ha comunicat el departament americà responsable de la seguretat dels medicaments. 

També et pot interessar

stats