La policia científica localitza la víctima número deu de l'incendi de Campanar

Aquest dissabte està convocat un minut de silenci en record de les víctimes

Un veí contempla les dues torres carbonitzades del residencial de Campanar, aquest divendres / Jorge Gil (Europa Press)

La policia científica ha localitzat aquest dissabte la víctima número deu de l'incendi de Campanar, segons ha confirmat la delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana. "Els treballs de la brigada de la policia científica i judicial han seguit des de primera hora d'aquest dissabte a dins de l'edifici incendiat dijous a Campanar. Les tasques d'inspecció d'aquest matí han tingut com a resultat la localització d'un nou cos", ha explicat la delegació.

D'altra banda, el Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències (CICU) acaba de comunicar que ja ha retirat el dispositiu preventiu de l'incendi de Campanar. També ha detallat que els dos bombers ferits continuen ingressats a l'Hospital La Fe i al Doctor Peset.

Atenció a la ciutadania

L'Ajuntament de València va establir aquest divendres dos punts d'atenció ciutadana a l'edifici de Tabacalera. Un per a atendre familiars de persones desaparegudes i un altre per a ajudar les damnificades pel foc, aquelles que ho han perdut tot en l'incendi. A més, hi ha 36 veïns de la torre cremada que han passat la nit en un hotel, on podran quedar-se tota la setmana. L'alcaldessa Catalá va avançar també que es posarà a disposició dels afectats 131 pisos de nova construcció que acaba d'adquirir el consistori en el barri del Safranar.

Aquesta vesprada ha comparegut també l'alcaldessa de València, María José Catalá, que ha relatat que a partir d’ara comença un procés “dur i difícil” per a les persones reallotjades i els familiars de les víctimes. Així, ha dit que tant l’Ajuntament com la Generalitat treballaran en garantir un habitatge per als afectats i que puguen tindre les seues necessitats cobertes, així com mantindre l’ajuda psicològica. “Han de saber que no els abandonarem, que tenen una xarxa molt sòlida al costat (...) estarem amb ells amb una mà estesa, no deixarem ningú arrere”, ha manifestat. D’altra banda, ha recordat que aquest dissabte ha convocat un ple extraordinari a les 11:45 hores, en el qual els portaveus de tots els grups municipals signaran una moció que no es farà pública fins llavors. Posteriorment, a les 12:00 hores, tindrà lloc al consistori un minut de silenci. 

Així mateix, Catalá ha avançat que s’ha incrementat en 105 el nombre de persones que han reallotjat en els diferents hotels de la ciutat. Són més que ahir, ha dit, perquè molts afectats van passar la nit en cases d’amics i familiars. 

També ha visitat el lloc dels fets el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que aquest matí s'ha desplaçat immediatament a València per a interessar-se per l'evolució del funest incendi i ha oferit tant a la Generalitat com a l'Ajuntament tota l'ajuda necessària davant de la "terrible tragèdia".

Tres dies de dol i mesures per als damnificats

L'Ajuntament de València ha decretat tres dies de dol a la ciutat, de manera que queden suspesos tots els actes fallers i esportius programats fins diumenge. Això inclou la tradicional Crida, amb la qual es dona el tret d'eixida a les Falles des de les Torres de Serrans, segons comunicava passada la una de la matinada la Junta Central Fallera. Les autoritats busquen ara noves dates per a reubicar les diferents activitats que han quedat anul·lades.

La Generalitat ha elaborat un decret per a estendre el dol oficial de tres dies a tota la Comunitat Valenciana. Mazón, que ha avançat la mesura a primera hora del matí, ha explicat des del centre de comandament que cada municipi tindrà autonomia per a decidir si manté o no els actes convocats per al cap de setmana. D'altra banda, el govern valencià aprovarà dilluns un segon decret, en coordinació amb l'Ajuntament de València, que inclourà una bateria de mesures econòmiques, fiscals i socials per a la restitució de la vida, els habitatges i els estris de les persones afectades pel foc.

A més, s'han mobilitzat quatre equips de forenses de l’Institut de Medicina Legal de València cap al lloc de la tragèdia per a executar l’alçament dels cossos de les víctimes quan puguen ser extrets i s'ha activat l'equip de grans catàstrofes, amb entre quatre i huit grups per a practicar les autòpsies, ha informat la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez. Així mateix, s'han reforçat els serveis de jutjats de guàrdia per al cap de setmana per si calen recursos humans addicionals.

El pitjor incendi de la història a València

Les alarmes saltaven poc abans de les cinc i mitja de la vesprada. El foc va començar, per motius encara desconeguts, al huité pis de l'edifici residencial ubicat a l'encreuament entre l'avinguda del Mestre Rodrigo i del General Avilés de València, de catorze plantes i acabat de construir el 2009. En qüestió només de minuts, l'incendi es va descontrolar i les flames s'escamparen de dalt a baix per tota la façana de la finca. Poc després, embranzides per les fortes ràfegues de vent, arriben a l'altre edifici annex del bloc, de nou plantes, que acaba també engolit pel foc. En total el complex està format per 138 immobles entre pisos, oficines i altres locals, on vivien vora 450 persones.

Encara no se sap amb exactitud l'origen del sinistre ni què va fer prendre la primera espurna. Algunes veus expertes han apuntat a una possible causa elèctrica de caràcter fortuït, però, en qualsevol cas, el que ha resultat sorprenent ha sigut la velocitat amb què es va propagar el foc. Tot apunta que el motiu principal és el material de la façana, que tenia un revestiment d'alumini i poliuretà, altament inflamable. Ho remarcava anit en À Punt NTC Ester Puchades, l'especialista que va peritar precisament l'immoble sinistrat. 

La nit ha sigut molt llarga. Més d'una dotzena de dotacions de bombers han treballat a destall i en condicions molt dures durant tota la matinada per a continuar refredant l'estructura de les dues finques devastades fins a extingir per complet el foc, de manera que els efectius hi puguen entrar dins. La Unitat Militar d'Emergències (UME) ha desplegat 87 efectius i 38 mitjans per a col·laborar en les tasques, entre els quals es troba el dron Marice 300, que sobrevola l'estructura a la recerca de possibles víctimes.

Durant les primeres hores només es va tindre constància oficial de persones ferides, entre les quals hi havia sis bombers i un menor de set anys. Aquest divendres s'ha elevat la xifra de catorze a quinze, ja que un seté bomber ha patit durant la nit cremades de primer grau i ha hagut de ser atés en l'hospital de campanya instal·lat al costat de la zona zero del foc, però ja ha rebut l'alta. Segons fonts sanitàries, dotze persones hagueren de ser traslladades a diferents hospitals de la ciutat. La majoria són casos d'inhalació de fum, però també hi ha pacients amb cremades i alguna fractura.

Actuació heroica dels bombers

La vesprada d'ahir va ser realment dramàtica, especialment en la contornada on s'ubiquen els dos residencials que han sigut pastura de les flames. De tot el que allí es va viure destaquen alguns episodis de llum i esperança, com l'impactant rescat in extremis d'una parella que es va refugiar al balcó d'un dels habitatges cremats fins que els bombers aconseguiren traure'ls en una gàbia articulada, entre l'aplaudiment generalitzat de la multitud reunida al carrer. 

També et pot interessar

stats