Quatre víctimes mortals i entre 9 i 15 desapareguts en el pitjor incendi de la història de València

Els bombers han sol·licitat la intervenció de l'UME per la virulència de les flames 

L'incendi devora un edifici de l’avinguda del Mestre Rodrigo de València / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
22 de febrer 2024 - 18:01 Actualitzat: 23 de febrer 2024 - 08:38

Un incendi terrible ha devorat aquest dijous dos blocs d'un edifici de catorze plantes ubicat a l'encreuament entre l’avinguda del Mestre Rodrigo i el carrer de Rafael Alberti, del barri de Campanar de València. El sinistre ha deixat almenys quatre víctimes mortals i entre nou i quinze desapareguts, segons han informat a primera hora de la matinada de hui divendres els responsables d'Emergències de la Generalitat i de l'Ajuntament de València.

El subdirector general d’Emergències, Jorge Suárez, ha fet aquesta confirmació en una compareixença davant dels mitjans al lloc del sinistre. Suárez també ha explicat que els efectius d’extinció treballen exclusivament a l’exterior de l’edifici, refredant les façanes, ja que les seues característiques no permeten que es puga treballar a l’interior. En aquest sentit, ha insistit que encara no poden determinar quan es podrà accedir a l’interior de l’edifici. “L’objectiu és continuar refredant les vivendes”, ha apuntat.

Suárez ha comparegut amb l’alcaldessa de València, María José Catalá, que ha traslladat la seua mostra de suport als familiars i ha avançat que la junta de portaveus del consistori acordarà dies de dol oficial. “Els bombers fan tot el que poden”, ha manifestat. 

Les flames es van iniciar dijous de vesprada, al voltant de les 17:20 hores, en una de les vivendes del complex, i en pocs minuts van recórrer tota la façana i van afectar diverses plantes. En poques hores, van botar també al bloc del costat, amb encara gent sense desallotjar. A hores d'ara, el foc continua sense control. Es tracta del pitjor incendi en la història de la ciutat, segons els bombers i la policia, exceptuant els bombardejos durant la Guerra Civil.

A mesura que el foc creixia, les flames es van començar a veure des de diversos punts de la ciutat i van provocar una columna de fum negre. En el lloc dels fets treballen 22 dotacions de bombers de València i del Consorci Provincial de Bombers de València, a més de sis ambulàncies SAMU, dos de Servei Vital Bàsic i dos vehicles de múltiples víctimes. La Generalitat ha sol·licitat la intervenció de l'UME contra la virulència de les flames per a poder sufocar el foc al més prompte possible.

A més, l'Ajuntament de València ha activat el Servei d'Atenció a Urgències Socials i Col·laboració en Emergències, i Creu Roja ha activat un Equip de Resposta Immediata d'Emergències per donar suport psicològic.

Totes les persones afectades que han sol·licitat allotjament ja estan reubicades en hotels de la ciutat, segons l'Ajuntament, mentre se succeeixen les mostres de solidaritat per part dels veïns de la zona. De moment, a l'avinguda General Avilés, han reunit a tots els veïns per fer un recompte de les persones que vivien en l'edifici cremat.

La Policia Local de València ha confirmat a À Punt que han tingut temps a desallotjar l'edifici on s'ha originat el foc abans que empitjorara la situació, si bé han quedat algunes persones atrapades en altres cases. L'112 ha confirmat també que hi ha almenys tretze persones ateses, entre elles sis bombers i la resta civils.

L'edifici consta de 138 immobles entre vivendes, comerços i oficines.

Imatges de l'incendi de l'edifici a Campanar, vistes des del carrer
Imatges de l'incendi de l'edifici a Campanar, vistes des del carrer / À Punt NTC

Emergències activa un telèfon per a atendre els familiars 

La Policia Local de València ha habilitat el número de telèfon per a atendre els familiars de les persones afectades. És el 690167830.

L'112 activa el Pla Territorial d'Emergències de la Comunitat Valenciana

El Centre de Coordinació d'Emergències ha activat el Pla Territorial d'Emergències de la Comunitat Valenciana (PTECV), que al llarg de la vesprada va evolucionar de 0 a situació 2, i ha mobilitzat un tècnic de guàrdia i ha informat de la instal·lació d'un hospital de campanya al costat del doble edifici. La situació 2 contempla "danys extensos" per al control dels quals és necessària l'activació d'un centre de coordinació i siga necessari mobilitzar recursos extraordinaris no adscrits a l'àmbit regional, com en aquest cas la Unitat Militar d'Emergències (UME). "Es demana no acostar-se al lloc de l'incendi i zones confrontants, ja que pot resultar perillós i per a facilitar el treball dels equips d'emergències", han demanat a través de les xarxes socials.

En vista de la gravetat dels fets, poc després de les 18:30 hores el Consorci Provincial de Bombers de València va sol·licitar el suport de mitjans per a l'incendi i van enviar fins a quatre dotacions de bombers dels parcs de Burjassot i Torrent. Els bombers de l'Ajuntament de València estan dirigint aquesta emergència, per ser la capital, i els seus recursos estan com a suport.

El revestiment de poliuretà, motiu de la voracitat del foc

La vicepresidenta del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de València (Cogitival) i especialista que va peritar l'edifici que s'incendia encara aquest dijous a València, Esther Puchades, ha atribuït la voracitat d'incendi al revestiment de poliuretà que es va projectar a la façana. En declaracions a la televisió d'À Punt, Puchades ha explicat que davall de les peces d'alumini col·locades a la façana de l'edifici hi ha poliuretà, un producte "totalment inflamable, que és el que ha provocat l'expansió de les flames en menys de mitja hora".

"El 2005 —data de construcció de l'edifici sinistrat— no estava tan estesa la mala fama del poliuretà. Hui no s'utilitza, almenys no d'aquesta forma", ha apuntat aquesta especialista, en al·lusió a un material que ha originat grans incendis en edificis els últims anys, com el de la torre Grenfell de Londres el 2017.

Sobre si sap si hi ha altres edificis a la ciutat construïts amb elements similars, ha apuntat que ho desconeix, però que és possible, i ha afegit que convindria revisar aquest aspecte "per la seguretat de les persones".

Preocupació unànime dels representants polítics

A mesura que avançava la vesprada, les reaccions de preocupació i consternació entre els representants polítics es van anar succeint i les xarxes socials s'han inundat de peticions de prudència i ànims als treballadors contra l'incendi i les forces de seguretat, com l'alcaldessa de la ciutat, María José Catalá, la líder de l'oposició, Sandra Gómez, així com el president de la Generalitat, Carlos Mazón, o el mateix president del govern, Pedro Sánchez, entre molts altres.

Mazón s'ha mostrat "consternat" per les imatges i ha assegurat seguir les informacions "amb molta preocupació".

També Joan Baldoví, síndic de Compromís a les Corts, s'ha mostrat "commocionat i preocupat per l’incendi a València".

En un sentit semblant, el PSPV ha manifestat la seua preocupació mentre segueix l'actualització de l'incendi.

L'alcaldessa de la ciutat, María José Catalá, ha assegurat estar molt pendent de l'evolució i ha pregat al veïnat d'altres zones de la ciutat "que no s'acosten als voltants de l'incendi per a facilitar el treball dels equips d'emergències mobilitzats".

La portaveu socialista al consistori municipal i líder de l'oposició, Sandra Gómez, s'ha mostrat emocionada per les imatges del rescat de dues persones que estaven atrapades en un balcó, envoltades per les flames.

Al seu torn, el tinent d'alcalde per Vox a la ciutat de València, Juanma Badenas, ha acudit al lloc de l'incendi, al barri del Campanar, junt amb el seu grup municipal i ha oferit el seu suport als afectats.

La ministra de Ciència, Innovació i Universitats i secretària general del PSPV, Diana Morant, també ha mostrat la seua preocupació.

Des de Podem s'han pronunciat aquesta vesprada.

El president del govern ha assegurat que ha parlat amb Mazón i amb Catalá, "per a conéixer de primera mà la situació i oferir tota l'ajuda que siga necessària".

En el mateix sentit s'ha pronunciat el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, que ha mostrat tot el seu suport "als professionals que s'estan incorporant per a ajudar".

Per part seua, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha enviat tot el seu suport als serveis d'emergència i la seua solidaritat a les persones afectades.

Per la seua banda, la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha demanat a la ciutadania "prudència i sempre seguir les recomanacions indicades per la policia, l'UME, bombers i personal d'emergències".

El president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, ha mostrat també la seua solidaritat i ha oferit els seus mitjans per a sufocar les flames. "Estem amb vosaltres", ha assegurat.

La presidenta de les Corts, Llanos Massó, també ha enviat el seu ànim i suport als afectats i el personal d'extinció.

També et pot interessar

stats