Un veí del bloc cremat: “En deu minuts s’ha cremat tot l’edifici, ha sigut una bogeria”

El veïnat, commocionat, ho ha perdut absolutament tot en l’incendi

Perímetre de seguretat de la Policia
Perímetre de seguretat de la Policia / À Punt NTC

L’incendi devastador que aquest dijous ha cremat completament dos blocs de vivendes d'un complex del barri de Campanar de València ha commocionat la ciutat i ha deixat desenes de famílies absolutament sense res, que en qüestió de minuts han vist com totes les pertinences eren past de les flames.

Vicent Barberan, un d’aquests veïns, tenia una casa a la segona planta. “Havia eixit a córrer i, quan he tornat, he vist les flames en un pis”, ha contat. De seguida, Barberan ha vist, encara des del carrer, com el foc passava als pisos de dalt. “En deu minuts s’ha cremat tot l’edifici. Ha sigut una bogeria, un caos”, ha assegurat l’home, que continua vestit amb roba d’esport, i s’ha quedat amb les mans buides: “Literalment, demà hauré de comprar-ho tot de nou, com la resta dels meus veïns”, ha lamentat.

L’edifici ha quedat desallotjat pràcticament per complet gràcies al fet que Julián, el conserge, ha alertat porta per porta tots els que ha pogut, com ha contat una veïna de l’immoble. “Jo em trobava a casa i m’ha paregut veure una cosa negra que queia, però ha sigut quan he notat l'olor de cremat quan m’he adonat”, ha reconegut en conversa amb À Punt. Ha sigut en aquest moment en què ha sentit Julián colpejar les portes. El foc ja devorava la finca a tota velocitat. “Ens deia: 'Eixiu, eixiu', i jo només he pogut agafar la bossa de mà i algunes coses”, ha assegurat.

“Jo he notat una forta olor de fum, he mirat per la finestra i –efectivament– hi havia fum. He agafat el que és fonamental, hem coincidit els cinc veïns de la meua planta i hem baixat per les escales”, ha relatat un altre veí, que tenia una casa a la planta 12.

El foc ha deixat –almenys– tretze ferits, dels quals sis són bombers.

Els bombers han protagonitzat un heroic rescat d'un dels balcons de l'edifici en flames: una parella que s'havia refugiat del foc durant quasi un parell d'hores. Són un home i una dona que esperaven el rescat mentre al voltant avançaven les flames i el fum. La maniobra per a rescatar la parella l'han feta amb dues grues: una controlava el foc a les plantes inferiors i l'altra s'ha acostat per a poder traure els afectats.

Solidaritat veïnal al barri

La solidaritat s’ha obert pas de seguida al barri. Glòria, una veïna, ha explicat a À Punt que en un grup de WhatsApp de la comunitat els han demanat que baixaren peces de roba, mantes, aigua i tot el que pogueren a un local de la planta baixa d’un altre immoble pròxim, que normalment alberga un xicotet gimnàs i una biblioteca. “Jo he baixat primer uns abrics, però els preguntaré què més els fa falta per a tornar a baixar”, ha assegurat la dona.

Virgilio, un veí de la zona, i la seua dona estan facilitant aigua, roba i diversos utensilis. "La desgràcia no es pot evitar, però sí fer-la més suportable", ha asseverat. Aquest valencià viu a uns 300 metres dels immobles afectats i aquesta vesprada, mentre jugava al parc amb les netes, ha començat a veure l'enorme fumaguera.

Totes les persones afectades que han sol·licitat allotjament ja estan reubicades en hotels de la ciutat, segons l'Ajuntament. Mentrestant, se succeeixen les mostres de solidaritat per part dels veïns de la zona.

També et pot interessar

stats