El secretari autonòmic d'Emergències: “Sovint s’oblida la planificació quan eixim al medi natural”

Encara que no tanca la porta a algunes restriccions, remarca que la clau està a automatitzar una preparació prèvia que no es fa en la majoria dels casos

Un dels rescats on ha intervingut l'helicòpter d'Emergències de la Generalitat
Un dels rescats de la Setmana Santa, on va haver d'intervindre l'helicòpter d'Emergències de la Generalitat / Emergències 112

La falta de planificació és, des del punt de vista del responsable del servei d’Emergències de la Generalitat, Josep Maria Àngel, la principal causa dels nombrosos rescats que es realitzen aquesta primavera als espais naturals de la Comunitat Valenciana, més de cinquanta aquest mes. Una tesi que comparteix l’expert en rescats Marcel·lí Rosaleny, que atribueix a la falta d’interés per a informar-se la majoria dels accidents que es produeixen als paratges valencians.

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències ha apel·lat a la responsabilitat individual per a preparar les eixides a la muntanya. “Anem amb una confiança excessiva al medi natural”, afirmava en el programa A la Ventura.

En aquest sentit, Àngel ha fet un paral·lelisme amb l’educació viària en recordar que hem interioritzat moltes accions quan pugem al cotxe després de molts anys de pedagogia en aquest àmbit.

“Ens posem el cinturó, el cotxe té la ITV, planifiquem la ruta, fem parades per a descansar... quan fa uns anys calia recordar que aquestes accions havíem de fer-les. El mateix ha de passar amb les eixides al medi natural”, destacava Àngel en la seua intervenció en À Punt. Per això, instava a complir les tres P: “Planificació, precaució i prudència”.

El responsable d’Emergències de la Generalitat oferia aquestes declaracions en un mes, aquest abril, que acumula més de 50 rescats als espais naturals i huit víctimes mortals quan encara no ha acabat. Només durant la Setmana Santa, els serveis de rescat van haver d’intervindre en almenys una trentena d’incidents.

L’expert en rescats Marcel·lí Rosaleny indicava que aquest treball de planificació previ a l’eixida als entorns naturals és hui en dia molt fàcil gràcies als telèfons mòbils, que tenen eines per a orientar-se, consultar l’oratge o comunicar la ubicació, entre d'altres. La preparació prèvia és molt senzilla i només és qüestió de parar-hi atenció.

Josep Maria Àngel no ha tancat la porta que la Generalitat puga establir mesures específiques per a restringir l’accés als espais naturals més concorreguts, com ja es va fer l’any passat arran de e les onades de calor.

Ara bé, ha reconegut que la clau no està tant en les mesures restrictives, sinó en la pedagogia per a eixir a la muntanya. “Els automatismes ens fan viure d’una manera més segura”, ha insistit.

“Quan una persona va per la muntanya ha de planificar per on anirà, ha d’agafar aigua per a hidratar-se, ha de parar a descansar...”, unos passos que, segons Àngel, s’obliden. “Tenim un conformisme excessiu i autocomplaença. Pensem que no ens passarà res a nosaltres, i això també és un factor de risc”, ha advertit el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències. 

També et pot interessar

stats