Abril, el mes més tràgic als espais naturals: més de 50 rescats i almenys huit víctimes

Una parella d’ancians rescatats a la Plana d’Utiel-Requena i un senderista a la Torre de les Maçanes són algunes de les últimes intervencions del servei d’emergències

Rescat al Campello
Imatge d'arxiu d'un dels rescats que van fer els bombers del Consorci d'Alacant al Campello / Consorci Bombers Alacant

Els bombers han rescatat aquest dilluns a la nit una parella d'ancians que havia quedat atrapada per l'aigua dins del cotxe al paratge d'El Tollo, a la Plana d’Utiel-Requena, segons han informat des del servei d’Emergències del 112.

Aquest rescat allarga la llista de les nombroses intervencions que han hagut de fer els serveis de rescat aquest mes d’abril, més de cinquanta. El mes d'abril d'enguany és un dels que més víctimes mortals s’ha cobrat als espais naturals dels últims anys.

Almenys huit persones han mort a la mar o la muntanya durant aquest mes, una xifra que es tem que puga créixer en els pròxims dies o, sobretot, el cap de setmana, que és quan se solen concentrar aquests accidents.

Últimes intervencions del cap de setmana

Un dels últims, només unes hores abans que la parella d’ancians fora rescatada del toll d’aigua on s'havia quedat atrapat el seu vehicle, els serveis d’Emergències van rescatar una altra persona al terme de la Torre de les Maçanes (l’Alacantí).

Aquest mes d’abril s’han fet més de cinquanta rescats al territori valencià. Que s'hagen alçat totes les restriccions i haja augmentat la mobilitat, unit al bon oratge i la inexperiència de molts dels que ixen als espais naturals, són algunes de les causes d’aquests accidents.

A més, s'hi afigen les pluges dels últims mesos, que de vegades es converteixen en una trampa mortal als llits o a les zones muntanyenques. Tan sols durant la Setmana Santa, els serveis d'emergències de la Comunitat Valenciana han efectuat més de trenta rescats a la muntanya en només cinc dies.

El balanç més dur d’aquestes eixides als entorns naturals del territori és el de les víctimes mortals. El mes d’abril ha sigut un període especialment tràgic pels accidents mortals. El primer va tindre lloc a la cascada de Bolulla, a la Marina Baixa, fa dues setmanes i mitja. Dos excursionistes morien a la zona de l'Estret de les Penyes en caure pel barranc i ser arrossegats pel corrent d'aigua.

Dies després, en el mateix punt, un jove de 24 anys perdia la vida en circumstàncies semblants. A Tàrbena, un home de 50 anys va patir un defalliment mentre caminava per la muntanya.

Aquest diumenge una dona, de 37 anys, i el fill, de només 5, morien en caure per una cascada al paratge de Los Chorradores de Navarrés, la mateixa jornada en què dos cosins s'ofegaven en llançar-se a la mar des d'un cantal pla del penyal d'Ifac.

També et pot interessar

stats