Més de trenta rescats a la muntanya en només cinc dies de la Setmana Santa

El bon oratge i les jornades festives disparen les intervencions dels serveis d’emergències, que també han buscat set persones

Un dels rescats on ha intervingut l'helicòpter d'Emergències de la Generalitat
Un dels rescats on ha intervingut l'helicòpter d'emergències de la Generalitat / Emergències 112

Més d’una trentena de rescats i la recerca de set persones. És el balanç de les intervencions que han fet els serveis d’emergències del 112, en només quatre dies, des de Dijous Sant fins a aquest Dilluns de Pasqua. El bon oratge, el fet de celebrar la primera Setmana Santa sense restriccions i les jornades festives han afavorit la presència de visitants als paratges naturals, una afluència que s’ha traduït en nombroses intervencions en zones d’accés difícil.

Dels 32 rescats que han fet els serveis d’emergències del 112, la majoria, un total de 21, han sigut en zones muntanyoses i en quinze casos s'han mobilitzat mitjans aeris. Els paratges de les comarques del sud han requerit la intervenció de l’helicòpter del Servei de Coordinació d’Emergències de la Generalitat en huit ocasions en els últims quatre dies, mentre que en les del centre de la Comunitat Valenciana els mitjans aeris han intervingut quatre vegades.

Aquest mateix dilluns, membres del Consorci Provincial de Bombers de Castelló han rescatat un home que ha caigut d’una altura de 20 metres mentre practicava barranquisme a El Chorrador del Castell de Villamalefa. A l’home, de qui es desconeix l’estat de salut, l'han traslladat en l’helicòpter medicalitzat del 112. 

Les lesions, la desorientació o la inexperiència fan que amb el bon oratge augmenten els rescats en muntanya. De fet, els serveis de rescats feien una crida a la prudència fa uns dies, coincidint amb la crescuda del nivell dels llits i amb la intenció de dissuadir les persones que no estiguen realment preparades o siguen inexpertes a no posar en risc la vida.

A aquestes elevades xifres de rescats, cal afegir les intervencions que han fet altres serveis d’emergències, com els bombers, i que no han requerit la intervenció dels serveis d’emergències de la Generalitat.

De fet, efectius dels bombers d'Alacant han rescatat durant la matinada d'aquest dilluns tres escaladors que s'havien quedat bloquejats a la cara sud del penyal d’Ifac en fer-se de nit i que no podien continuar avançant. Quan els bombers s’han trobat amb ells, han hagut d’escalar amb els tres esportistes fins al cim per a poder agafar allí la senda de baixada del penyal pel vessant que es recorre a peu. Els efectius han qualificat de "molt difícils" les condicions en què es va dur a terme el rescat.

Els esportistes van avisar els serveis d’emergència passades les nou i mitja de la nit, moment en què es va posar en marxa el dispositiu de rescat, i els bombers es van trobar amb ells quan faltaven pocs minuts per a les dotze de la nit. En constatar que els tres escaladors estaven en bones condicions, van acabar amb ells la pujada fins al cim per a començar el descens. Finalment, van arribar als vehicles a les tres i vint de la matinada, sense que calguera lamentar ferits.

Els serveis del 112 de la Generalitat també han participat en la cerca de set persones a les quals s’havia perdut la ubicació, d’elles sis s’havien perdut a la muntanya. Una, que a més va requerir la intervenció d’un helicòpter, era un home de 68 anys a qui buscaven per les immediacions del Mondúver i que finalment va aparéixer sa i estalvi en el paratge alzirenc de la Murta, en la part més pròxima a Corbera.

Una altra recerca, en aquest cas la d’un jove que va caure accidentalment a l’aigua en la cascada de Bolulla, va acabar amb un desenllaç pitjor. Finalment, el jove de 24 anys va ser localitzat mort en la presa de l'Algar, al terme municipal de Callosa.

Sistema de localització pioner en la Comunitat Valenciana

Amb el repunt de rescats i cerques en la muntanya, les administracions públiques implanten noves tecnologies que permeten acurtar els terminis d’intervenció en aquestes emergències, com el sistema AML, que respon a les sigles en anglés del sistema de localització mòbil avançada, que permet localitzar de forma més precisa, en un radi de quinze o vint metres, les persones que telefonen als serveis d’emergències requerint ajuda.

La Comunitat Valenciana ha sigut pionera en la implantació d’aquest sistema, considerat el més important dels quinze últims anys en matèria de rescats.

Aquest sistema, basat en la tecnologia del terminal des del qual es telefona, activa el GPS i permet ubicar en un punt molt més concret del que es tenia fins ara. "Localitzar una telefonada d’emergència, saber on estan requerint ajuda, és pràcticament més rellevant que saber què està passant", explica Miguel Mollá, cap de la Secció de Comunicació de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències. 

També et pot interessar

stats