Sanitat injectarà 326 milions d’euros en dos anys per a millorar l’atenció dels ambulatoris

Barceló anuncia que es crearan 1.600 places per a personal de l’atenció primària l’abril i es compromet a reservar un 25% del pressupost sanitari a aquests serveis

La consellera Ana Barceló mentre explicava en roda de premsa les línies estratègiques que guiaran les millores de l'atenció primària
La consellera Ana Barceló mentre explicava en roda de premsa les línies estratègiques que guiaran les millores de l'atenció primària / Conselleria de Sanitat Universal

La Generalitat injectarà 326 milions d’euros entre enguany i l’any que ve per a millorar l’atenció primària dels centres de salut. Aquest increment permetrà, entre altres iniciatives, crear 1.600 places de personal per als ambulatoris aquest abril i donar un nou enfocament assistencial i organitzatiu a “l’atenció més pròxima al ciutadà”. Així ho ha anunciat la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, durant la presentació del full de ruta de la sanitat pública “de la postpandèmia”, com ella mateixa s’ha referit.

Barceló es referia així al nou document que conté les línies estratègiques per a millorar l’atenció primària els pròxims anys. Es tracta d’una reforma, que conté cent mesures concretes, per a donar “un nou enfocament assistencial i un nou model organitzatiu” a l’atenció sanitària que ofereixen els centres de salut.

"Eix central" del sistema sanitari

La intenció d’aquest canvi, segons ha detallat la consellera, és que “l’atenció primària es convertisca en eix central de tot el sistema sanitari i no es considere només la porta d’accés al sistema”.

De fet, la responsable de la sanitat valenciana ha insistit que només el 2020, l’últim any del qual es disposa el balanç complet, els centres de salut valencians van atendre 21,5 milions de consultes de pacients adults. En el cas de les pediàtrique, van ser de 3,4 milions de consultes. 

Per aquesta raó, l’atenció primària tindrà més recursos i més personal, però també “més finançament, més infraestructures i més tecnologia”, com ha detallat Ana Barceló durant la roda de premsa de presentació de les línies estratègiques de l’atenció primària.

En aquest sentit, a més del 326 milions addicionals al pressupostats que es destinaran a l’atenció primària entre el 2022 i el 2023, la consellera ha manifestat el compromís de dotar de més recursos econòmics, de manera permanent l’atenció primària, una de les tensionades durant la pandèmia.

Fins al 25% del pressupost sanitari

“En quatre anys, l’atenció primària rebrà el 25% del pressupost sanitari, el que suposarà un 10% més que actualment, que se'n destina un 15,1%”, exposava la màxima responsable de la sanitat valenciana. Barceló ha reconegut que la Comunitat Valenciana, malgrat ser la quarta comunitat que més pressupost destina a l’atenció primària i situar-se per damunt de la mitjana espanyola, “no és suficient per a la nova inversió”. “Cal corregir els dèficits”, ha assenyalat. 

Sols en el capítol de personal, entre enguany i l’any que ve, Sanitat Universal destinarà 130 milions d’euros, la qual cosa permetrà rebaixar la població que té assignada cada professional i “millorar les ràtios”, com ha puntualitzat la consellera.

Així mateix, en els pròxims dos anys la conselleria reservarà 188 milions d’euros per a millorar la tecnologia amb què es treballa en l’atenció primària, 76 milions d’euros per a nous centres de salut i huit milions per a millorar els sistemes d’informació i comunicació de dades en el sistema sanitari. 

Dins de les línies estratègiques que conté el pla de millora de l’atenció primària, consten cent propostes per a fer-la efectiva. Algunes d’elles són la potenciació de la telemedicina, la creació de programes d’atenció preferent per a patologies de traumatologia o cardiologia, l’assignació de SIP al personal d’infermeria o la reducció de les tasques burocràtiques que solen fer els facultatius. 

També et pot interessar

stats