Eva Suárez: "Si no hi ha una campanya d'informació ens culparan als sanitaris per no fer tests"

La portaveu del Fòrum de Metges d'Atenció Primària denuncia que l'onada de contagis s'ha produït perquè les autoritats han sigut confiades i no s'ha fet cas als sanitaris

Eva Suárez, en el centre de salut
Eva Suárez, en el centre de salut / Arxiu

La presidenta de la Societat Valenciana de Pediatria i portaveu del Fòrum de Metges d'Atenció Primària de la Comunitat Valenciana, Eva Suárez, ha dit a Les notícies del matí que la nova estratègia en la gestió de la pandèmia hauria d'anar acompanyada d'una campanya informativa als ciutadans.

La persona amb sospita de covid s'haurà de fer una prova a casa, a través d'un test d'antígens, que es donarà per vàlida. Si el resultat confirma infecció, però no hi ha símptomes, caldrà guardar set dies de quarantena en el domicili. Si hi ha símptomes, no podrà eixir fins al desé dia.

"Si no es fan test als casos lleus, ni seguiment als contactes estrets, cal informar els ciutadans, perquè no hi haurà diagnòstic que han tingut o no la covid. Si no s'informa tindrem problemes en els centres de salut i es queixaran que no els fem el test quan fins ahir es feia a tothom", avisa Eva Suárez.

Si no es fan tests als casos lleus, ni seguiment als contactes estrets, cal informar els ciutadans perquè no hi haurà diagnòstic que han tingut o no la covid

La presidenta de la Societat Valenciana de Pediatria ha denunciat a més, que la gran quantitat de contagis s'ha produït perquè les autoritats han sigut confiades i no s'ha fet cas als sanitaris. Segons ha dit, les sis onades han sigut igual i es tornen a repetir els errors. "Quan comencen a augmentar els casos en atenció primària haurien de fer cas i prendre mesures".

Ansietat i estrés

Suárez també ha explicat que la pressió en l'atenció mèdica dels centres de salut i els ambulatoris en aquesta onada l'estan vivint amb ansietat i estrés perquè hi ha un elevat nombre de consultes i les plantilles estan al 50% per les vacances i les baixes de covid. "Estem saturats i desanimats i ens sentim molt sols", ja que entre la població tot són queixes que no agafen el telèfon, que no es fan tests, etcètera.

D'altra banda, Suárez ha criticat el tracte rebut per la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, que durant tota la pandèmia "només s'ha dirigit tres vegades als metges d'atenció primària i en comptes de donar-nos suport, ens ha menyspreat".

Davant els problemes de falta de recursos humans i materials, afirma que la Conselleria de Sanitat Universal ha de posar solucions i no que la solució siga que "fem més hores que un rellotge". Segons ha denunciat, a la Comunitat Valenciana, "estan fallant les condicions laborals dels sanitaris.

La conselleria no pot pretendre que a una persona a qui li ha costat onze anys obtindre el seu títol d'especialista li oferisquen un contracte d'un mes sense saber on treballarà l'endemà. Així no tindrem metges mai

Damunt estan saturats de treball. Com a exemple, ha dit que ella pot atendre més de 60 pacients en un matí. "Hem de donar una atenció de qualitat no de quantitat i fins que la conselleria no ho entenga", afirma que continuaran els problemes en atenció primària.

La portaveu del Fòrum de Metges d'Atenció Primària ha dit que "no veu la llum al final de túnel en 15 dies". És més, destaca que en atenció primària "senten por" amb el que pot vindre al gener quan a la covid se sume la grip "que cada any desestabilitza el sistema sanitari". "Jo tinc la por al cos", ha conclòs.

També et pot interessar

stats