El col·lectiu de metges de família critica que el nou pla de xoc de Sanitat no s'ha consensuat amb les entitats científiques

Pilar Valero, secretària de Sovamfic, ha mostrat en 'A la ventura' el descontentament del sector davant de la proposta que aquest divendres presentarà la Conselleria de Sanitat per a millorar la situació dels centres de salut

El col·lectiu de metges de família critica el nou pla de xoc que es presenta aquest divendres / À Punt Mèdia
27 de gener 2022 - 16:10

Aquest divendres 28 de gener laCconselleria de Sanitat presenta un pla de xoc per a solucionar la pressió que es viu, des de fa molts mesos, en l'atenció primària. Abans de fer-se públic aquest pla de xoc s'ha trobat amb crítiques que arriben de la mà de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària (Sovamfic). Segons la seua secretària, Pilar Valero, "el pla no s'ha consensuat amb les entitats científiques".

Valero indica que "hi ha deu mesures que no poden faltar en aquest pla", entre elles, més recursos humans, un pla de fidelització dels més joves i nous especialistes en Medicina i Infermeria (MIR i EIR), així com potenciar les àrees administratives i, sobretot, que aquest pla "estiga acompanyat d'un pressupost". Reclamen augmentar les plantilles i rebaixar la burocràcia.

El novembre de 2021 la Sovamfic va tindre coneixement d'aquest pla de xoc. Segons ha explicat Valero en À Punt després de veure l'esborrany han presentat "aquests deu punts fonamentals".

"Per tal d'elaborar un marc estratègic s'ha de comptar amb els professionals de l'atenció primària. És rellevant conéixer l'opinió d'aquells professionals que, dia rere dia, són els que estan solucionant les necessitats dels pacients." Pilar Valero - Secretària de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària (Sovamfic)

Valero ha remarcat que "es tracta d'un sistema en què des de fa temps no s'inverteix. I fa falta inversió". En la seua opinió, la falta de mitjans s'arrossega des de fa molt "i aquesta pandèmia sols l'ha visibilitzada".

"La nostra saturació és la conseqüència de la gran quantitat de consultes burocràtiques, de gestió de baixes, IT (incapacitats temporals). I el que passa és que altres programes rellevants, seguiments de pacients crònics... queden relegats per les exigències i urgències que evidentment tenen els pacients amb covid", ha dit.

Amb tot, la secretària de la Societat Valenciana de Medicina Familiar ha reconegut que s'ha agilitzat molt amb el nou mètode d'altes i baixes, on una sola consulta és suficient per a tramitar-les a diferència de les dues o tres que feien falta abans.

També et pot interessar

stats