L'atenció primària, "desbordada" per l'auge d'òmicron, demana canviar el model

El metge Javier Blanquer, vicepresident de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària, alerta que cal adequar els protocols al nou escenari pandèmic per a evitar el col·lapse dels ambulatoris a l'hivern

Cues en un ambulatori
Cues en un ambulatori / À Punt NTC

L'explosió de contagis en la nova onada impulsada per la variant òmicron ha posat en el punt de mira l'atenció primària. Els ambulatoris i centres de salut, porta d'entrada de la ciutadania al sistema de salut, partien d'una situació que fregava la saturació a finals de 2021, i comencen l'any nou en un escenari similar, però amb una incidència de covid-19 cada vegada més elevada. "La situació és de desbordament", ha alertat Javier Blanquer, metge d'atenció primària i vicepresident de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària, entrevistat aquest dilluns en Les notícies del matí

El facultatiu ha apostat per aprofitar aquest "canvi de paradigma" que dibuixa òmicron en la pandèmia per a revisar els procediments i protocols en els centres de salut i plantejar nous models d'atenció, tenint en compte el que se sap ara i les circumstàncies de la nova variant: més transmissibilitat, cobertura vacunal més elevada, simptomatologia més lleu per les vacunes... Una revisió de cap a peus per a evitar, segons ha remarcat, arribar "a un col·lapse" en els mesos d'hivern, amb les infeccions respiratòries en ple auge. 

"És moment de reflexionar. El sistema està atenent coses que no són tan importants i desatenent el més important per una situació de col·lapse derivada d'una infecció respiratòria", ha dit l'especialista, en referència als recursos que els ambulatoris dediquen a cobrir casos de covid-19: diagnòstics, notificació de positius, baixes... "Al final l'atenció primària és el servei que ofereix atenció a la població. Hem de tindre en compte que atén patologies importants i cròniques que estem deixant de costat per molts processos burocràtics i informatius", ha aclarit. 

Blanquer ha instat les autoritats sanitàries a dur a terme una avaluació de la situació atenent a l'escenari epidemiològic actual, que dista molt d'onades anteriors. Demana, per exemple, aprofitar la capacitat de l'autodiagnòstic i els autoconfinaments per a agilitzar els protocols i millorar la comunicació dels protocols a la ciutadania perquè sàpiga com actuar en cas de contagiar-se. "Hem de treballar amb la població a nivell informatiu: què fer quan algú dona positiu amb autodiagnòstic, o quan s'està vacunat i no hi ha símptomes però s'és contacte estret", ha enumerat.

També et pot interessar

stats