Barceló demana disculpes a la ciutadania per la tensió que viu l’atenció primària

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública ha valorat “l’enorme” treball dels professionals sanitaris davant de l’expansió dels contagis durant la cinquena onada

Compareixença de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, en la Diputació Permanent de les Corts
Compareixença de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, en la Diputació Permanent de les Corts / Inma Caballer (les Corts)

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha reconegut que l’atenció primària està vivint moments de tensió a la Comunitat Valenciana davant de l’augment exponencial dels contagis per l’arribada de la variant òmicron, però ha matisat que en cap moment es tracta d’una situació de “caos” o de “col·lapse”. 

Barceló ha comparegut aquest dimarts en la Comissió Permanent de les Corts, a petició pròpia, per valorar la situació sanitària actual i explicar quines actuacions està duent a terme la Conselleria per a frenar l’avanç de la cinquena onada valenciana. 

Així, ha admés que l’increment dels positius per covid en els dos últims mesos està tenint un “evident” impacte en la ciutadania, a qui ha demanat disculpes. “Som conscients de les molèsties que ha ocasionat”, ha manifestat Barceló, que ha reconegut que la ràpida irrupció de la variant òmicron ha derivat en dificultats per a accedir a l’atenció primària “amb l’assiduïtat a què està acostumada”. 

“Hi ha una alta pressió asistencial, però no un caos. Els sanitaris estan gestionant molt bé la pressió amb els casos positius que es donen cada dia”, ha matisat la consellera. 

En aquest sentit, la titular de Sanitat ha lloat “l’enorme” treball dels professionals sanitaris, que –ha dit– s’han entregat “en cos i ànima” en els dos últims anys per a combatre la pandèmia. “El major actiu que té el sistema sanitari són els seus professionals”, ha apuntat.

Un pla per a dotar l’atenció primària de major “agilitat”

Per a fer front a aquest augment de la tensió en l’atenció als centres de salut, la consellera Barceló ha anunciat que en les pròximes setmanes Sanitat Universal i Salut Pública presentarà les conclusions de l'Estratègia Valenciana d'Atenció Primària i Comunitària, amb l’objectiu de dotar al primer nivell assistencial d’una major “agilitat”, més recursos, aprofundir en la digitalització i que tinga més capacitat resolutiva.

En aquest sentit, ha destacat que el 26% de les 6.000 noves places estructurals que es crearan enguany seran per a primària i s'invertiran 91,35 milions en inversions de les infraestructures, duplicant els fons destinats l'any passat a la construcció, reforma, adequació i manteniment de centres de salut i consultoris auxiliars.

L’elevada transmissió no es tradueix en una pujada de la pressió hospitalària

La consellera ha fet un repàs de la situació epidemiològica que viu la Comunitat Valenciana amb l’arribada de la variant òmicron, després de notificar el primer cas el 14 de desembre. Un mes després, els casos actius i la incidència acumulada en els últims catorze dies s’han multiplicat per set. Així, s’ha passat de 23.000 valencians i valencianes malaltes de covid fa un mes a 161.890 hui dia. Pel que fa a la incidència, el 14 de desembre se situava en 455 casos per cada 100.000 habitants i, amb dades del passat dilluns, la IA és de 3.197 casos. 

Però Barceló ha insistit que l’escenari hospitalari és ben diferent. Amb el triple de contagis que fa un any, quan el territori valencià estava immers en la tercera onada, la pressió hospitalària s’ha reduït a la meitat. Ha apuntat que el 18 de gener de 2021 hi havia 3.829 persones hospitalitzades, davant de les 1.699 que hi ha en aquests moments (55% menys). Així mateix, hi havia 505 persones en UCI, per les 198 que hi ha ara (un 60% menys).

L’oposició acusa Barceló de “falta d’humilitat” i en demana la dimissió

Els partits de l’oposició han acusat Barceló d’inacció davant de la crisi sanitària, de “falta d’humilitat” pel seu discurs, i han demanat en bloc la dimissió. La síndica de Vox, Ana Vega, ha retret a la consellera que des de l’inici de la pandèmia “encara” no ha escomés cap mesura estructural per reformar l’atenció primària. “Crec que segueix sense saber ni on està ni té ni la menor idea de què s’ha de fer”, ha dit.

En el mateix sentit s’ha pronunciat la síndica de Ciutadans, Ruth Merino, que ha assegurat que la titular del departament sanitari “ha pecat” de falta de previsió i d’improvisació constant. Merino ha “enumerat les deficiències” de la Conselleria, com la “insuficient” col·laboració amb la privada i la falta de rastreig en els casos de covid.  

Pel que fa al Grup Popular, el diputat Juan José Zaplana ha acusat Barceló de desprotegir el personal sanitari i de no donar prioritat en la seua vacunació. “Forma part del sectarisme de la pitjor esquerra, la radical, la que vostés representen”, ha valorat.

També et pot interessar

stats