Tres mesos de la cinquena onada: el doble de casos actius que fa un any però amb un terç de malalts als hospitals

Ara mateix hi ha 145.582 valencians i valencianes infectats de covid i doblen ja el pic de la tercera onada (72.036)

Aquest divendres es compleixen ja tres mesos des de l’inici de la cinquena onada a la Comunitat Valenciana (la sisena a Espanya), que ha canviat ja la tendència viscuda en les anteriors onades des del començament de la pandèmia, al març de 2020. Una onada que es caracteritza per una explosió inèdita dels contagis, amb xifres rècord mai viscudes jornada rere jornada, però amb una pressió hospitalària i una mortalitat que avancen lentament, tot i que de manera sostinguda. 

La Conselleria de Sanitat Universal ha comunitat 22.081 infeccions de coronavirus en només un dia i encadena, per quart dia consecutiu, el rècord de contagis des que es va iniciar la crisi sanitària a la Comunitat Valenciana. Perquè ens fem una idea de l’increment desmesurat dels casos en l’actualitat, els de hui són els mateixos que sumen els positius notificats entre el mes d’octubre (5.013) i novembre (17.533). 

Pel que fa als casos actius, també segueixen amb registres de màxims, amb 145.582 valencians i valencianes malaltes de covid hui dia. Són ja el doble que el pic de la tercera onada, ara fa un any, quan es van arribar a contagiar 72.036 persones. 

La pressió hospitalària, tres vegades menor que fa un any

No obstant això, els indicadors de pressió hospitalària i mortalitat viuen un escenari totalment diferent del d’onades anteriors, quan un augment exponencial dels contagis implicava també la corresponent pujada dels ingressos i de les defuncions. Una tendència que ara ha canviat per l’expansió de la variant òmicron i especialment l’àmplia cobertura vacunal al territori espanyol, tal com va apuntar la ministra de Sanitat, Carolina Darias. 

Mentre que els casos actius són el doble que fa un any, la pressió hospitalària és fins a tres vegades menor i no pateix els mateixos nivells d’estrés. Ara mateix hi ha 1.464 persones hospitalitzades als centres sanitaris valencians, 189 d’elles a les unitats de cures intensives. Contrasta amb el que es visqué en els pitjors moments finals de gener i principis de febrer de 2021, quan els hospitals van arribar a tindre 4.777 malalts ingressats i 670 en vigilància intensiva.

Aquesta comparativa s’accentua encara més en el cas de les defuncions. La Conselleria de Sanitat Universal ha informat de la mort de 10 persones durant els últims set dies. Es tracta de cinc dones, d'entre 36 i 93 anys, i cinc homes, d'entre 51 i 88 anys. 

La mitjana setmanal de defuncions hui dia es de 16 diàries, mentre que si ens remuntem a inicis de febrer de l’any passat, va arribar a fregar el centenar diàries. Segons un estudi del programa valencià de recerca de la vacuna covid-19 (Provavac), adscrit a la Presidència de la Generalitat, el procés d'immunització està darrere de l'enorme davallada registrada en les defuncions i hospitalitzacions en el territori, d'un 92% i un 80% respectivament, si es compara amb els pics màxims de la tercera onada.

També et pot interessar

stats