L'OMS avisa que l'ús excessiu d'antibiòtics en la pandèmia ha agreujat la resistència dels bacteris

Només un 8% dels malalts hospitalitzats amb covid-19 tenia infeccions microbianes que requerien estos fàrmacs, però se subministraren a tres de cada quatre

Una persona sosté diversos envasos de medicaments
Una persona sosté diversos envasos de medicaments / Shutterstock

Durant la pandèmia de coronavirus es va produir un ús excessiu d'antibiòtics en els pacients hospitalitzats per covid-19, la malaltia que provocava este patogen. Això pot haver exacerbat una propagació "silenciosa" de la resistència als antimicrobians (AMR), segons ha advertit este divendres l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Encara que només un 8% dels malalts hospitalitzats amb covid-19 tenia a més infeccions bacterianes que requerien usar antibiòtics, a tres de cada quatre se'ls subministraren estos medicaments. És a dir, al 75%.

Esta administració indiscriminada d'antibiòtics "per si de cas ajudaven" podria haver augmentat la resistència als agents antimicrobians, un problema de salut pública que l'OMS considera una de les principals amenaces futures per a la sanitat global. Segons xifres de 2019, l'AMR va causar 1,27 milions de morts de manera directa i va contribuir a altres 4,19 milions de defuncions en tot el món. "Quan dones antibiòtics que no són necessaris es poden plantejar riscos, i l'ús contribueix a l'aparició i propagació de resistència dels microbis", ha avisat l'experta de l'OMS Silvia Bertagnolio en un comunicat.

A escala global, indiquen els estudis de l'autoritat sanitària mundial, l'ús d'antibiòtics no va produir efectes positius en els pacients de covid-19 i sí que va perjudicar, per contra, les persones sense infeccions bacterianes. Això "subratlla la necessitat urgent de millorar l'ús racional d'antibiòtics, per a minimitzar innecessàries conseqüències negatives per a pacients i comunitats" afegeix.

La utilització d'estos fàrmacs va variar per regions, amb l'Orient Mitjà i Àfrica liderant el rànquing de zones on era més estés, en el 83% dels pacients ingressats. A Àsia-Pacífic la taxa va ser la menor, del 33%. El percentatge creixia en malalts amb formes greus i agudes de covid-19 (en el 81% dels casos), especifica l'informe, que també assenyala que a Europa o Amèrica el recurs a antibiòtics va descendir al llarg de la pandèmia mentre que a l'Àfrica augmentava.

Per a arribar a totes estes conclusions, l'OMS ha analitzat dades de 450.000 pacients admesos en hospitals de 65 països entre gener de 2020 i març de 2023. Es tracta d'un període que quasi coincideix en el temps amb la declaració de l'emergència internacional pel coronavirus. Les xifres es presentaran en el congrés de la Societat Europea de Microbiologia Clínica i Malalties Infeccioses que se celebrarà a Barcelona del 27 al 30 d'abril.

A més dels perjudicis per a la salut humana, el Banc Mundial calcula que la resistència antimicrobiana causa pèrdues econòmiques que podrien suposar a finals de la dècada entre 930 i 3.170 milions d'euros anuals per al PIB global.

També et pot interessar

stats